Valdība šovakar tomēr mēģinās vienoties par papildus nodokļu palielinājumiem

Valdība šovakar slēgtā sēdē tomēr mēģinās vienoties par nodokļu politikas izmaiņām papildus ieņēmumu nodrošināšanai nākamā gada valsts budžetā.

Sēdes atklātajā daļā tika izskatīti vairāki budžetu pavadošie likumprojekti, veicot, piemēram, tehniskus precizējumus vai arī atliekot lemšanu uz pirmdienu, 23.novembri. Savukārt slēgtajā daļā plānotas diskusijas par iespējamajiem nodokļu palielinājumiem.

LETA jau ziņoja, ka valdošās koalīcijas sanāksmē šodien nav īpaši sekmējies rast vienošanos par budžeta jautājumiem - pagaidām partijas vien vienojušās nesamazināt nodokļa atvieglojumus par apgādībā esošām personām un nemazināt attaisnojamos izdevumus par izglītības un ārstniecības pakalpojumiem.

Kā ziņots, bija izskanējis piedāvājums atcelt attaisnojamos izdevumus par izglītības un ārstniecības pakalpojumiem. Šāda soļa fiskālais efekts būtu jūtams 2011.gadā, radot četru miljonu latu ietaupījumu.

Tāpat tiek piedāvāts iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) likmi palielināt līdz 26%, par vienu procentpunktu vairāk, nekā plānots iepriekš (tagad - 23%), kas nodrošinātu 31,8 miljonu latu ieņēmumus, kā arī pazemināt nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošām personām no 63 līdz 50 latiem mēnesī, kas dotu ietaupījumu 11,29 miljonus latu.

Par pārējām budžeta pozīcijām vienošanās vēl nav panākta, un par tām diskusija tiks turpināta valdībā, žurnālistus pēc sanāksmes informēja Tautas partijas deputāts Vents Armands Krauklis.

Pēc tikšanās finanšu ministrs Einars Repše (JL) žurnālistiem plašākus komentārus nesniedza, uzsverot, ka diskusijas turpinās un vienošanās tiks panāktas tuvākajā laikā.

Anna Seile (PS) žurnālistiem sacīja, ka panākta vienošanās par progresīvu nekustamā īpašuma nodokli, kā arī IIN likmes palielināšanu līdz 25%, savukārt Roberts Zīle (TB/LNNK) žurnālistiem apgalvoja, ka IIN likme tiks palielināta līdz 26%. Savukārt Krauklis apgalvoja, ka konkrētas vienošanās nav panāktas.

Pēc Kraukļa teiktā, kā papildus ieņēmumu avots tiek vērtēta iespēja pārskatīt ikgadējo transporta līdzekļa nodevu, tomēr precīzus izmaiņu nosacījumus politiķis nevarēja nosaukt, norādot, ka koalīcijas sanāksmes laikā vien iespējamie risinājumi esot mainījušies četras reizes.

Krauklis arī informēja, ka netiek apspriesta iespējama pievienotā vērtības nodokļa likmju palielināšana. Tāpat finansējums tiks saglabāts misijai Afganistānā. Noprotams, ka koalīcija šodien noraidījusi Tautas partijas priekšlikumus izdevumu mazināšanai valsts pārvaldē, piemēram, samazinot Valsts kancelejas budžeta finansējumu vai pārskatot ES finansējuma sadali.

Kā ziņots, valdība šodien ārkārtas sēdē bija plānojusi lemt par papildus soļiem nākamā gada valsts budžeta deficīta samazināšanai un ieņēmumu palielināšanai.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Jūrmalas iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2000. gadā dzimušo Emīlu Ediju Soroku. Vīrietis 28. septembrī ap pulksten 15.50 kopā ar draugu devās uz Rīgu. Kopš tā brīža nav zināma viņa atrašanās vieta.

Svarīgākais