Ventspilī ieklīdušai stirnai palīdz nokļūt atpakaļ mežā

Otrdien Ventspilī bija ieklīdusi stirna, kurai ar Ventspils Briežu dārza darbinieka palīdzību izdevies nokļūt atpakaļ mežā, aģentūru LETA informēja Ventspils pašvaldībā.

Gadījumi, kad dzīvnieki iemaldās pilsētā, pārsvarā notiek ziemā, kad zvēriem ir sarežģīti atrast pārtiku savā dabiskajā mājvietā. 15.janvārī fiksēts gadījums, kad stirna no pilsētas mežiem aizklīdusi līdz Saules ielai 135, kur atrodas noliktavas un garāžas.

Stirna bijusi miermīlīga un nav radījusi apdraudējumu garāmgājējiem. Dzīvnieks pat ļāvis sevi paglaudīt, taču bijis problemātiski stirnu nogādāt atpakaļ mežā, tāpēc tika lūgta palīdzība ekspertam Ādamam Grīnbergam no Ventspils Briežu dārza. Ar viņa palīdzību stirna tikusi līdz mežmalai.

Grīnbergs iesaka, kā rīkoties, ja pilsētā iemaldās meža zvēri: "Galvenais ir nerīkoties pārdroši un novērtēt dzīvnieku. Ja tas ir liels dzīvnieks, piemēram, alnis, mežacūka vai buks, labāk uzreiz ziņot mežsargiem. Savukārt, ja tas ir mazs dzīvnieciņš, jāapzinās, ka dzīvnieks, visticamāk, būs pārbijies. Nav vēlams uz dzīvnieku bļaut, jo tad tas nobīsies vēl vairāk. Nevajadzētu arī mēģināt dzīvnieku noķert un sagūstīt - labāk censties miermīlīgi panākt, lai dzīvnieks pats dotos uz meža pusi un nemaldītos dziļāk pilsētā."

Eksperts vēlas arī atgādināt, ka dzīvnieki neuzvedas kā cilvēki, tāpēc labāk pašiem nemēģināt pieradināt kādu meža zvēru, jo riesta laikā meža zvērs pieradinātāju var sākt uzskatīt par sāncensi, tāpēc var notikt nelaime. Ventspils ir pilsēta, kura vienmēr bijusi mežu ieskauta, tāpēc cilvēkiem ir jāturpina sadzīvot ar četrkājainajiem draugiem, kuri arī turpmāk pa laikam var iemaldīties pilsētā, norādīja Grīnbergs.

Latvijā

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” vienojas ar Ceļu būvniecības sabiedrību "Igate" par nepilnību novēršanu Latvijas – Krievijas robežas žoga un infrastruktūras izbūvē spēkā esošā līguma ar Valsts robežsardzi (VRS) ietvaros bez papildu finansējuma. Šonedēļ tiek uzsākti darbi iepriekš izbūvēto četru iekaramo (trošu) tiltu nepilnību novēršanā, ko plānots pabeigt līdz gada beigām. Savukārt līdz 2025. gada 31. oktobrim notiks iepriekš izbūvētā 99 km robežas žoga un 230 km infrastruktūras (patruļtaku, koka laipu u.c.) konstatēto defektu novēršana.