Zinātnisko institūtu izvērtējuma pirmos rezultātus sola maijā

Latvijas zinātnisko institūtu starptautiskās izvērtēšanas pirmie rezultāti varētu būt maijā, aģentūrai LETA pastāstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības, zinātnes un inovācijas departamenta direktors Dmitrijs Kuļšs.

Jau vēstīts, ka oktobra beigās izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis parakstīja līgumu ar Ziemeļu Ministru padomi (ZMP) par Latvijas zinātnisko institūtu starptautisku izvērtēšanu.

Sadarbības laikā plānots veikt Latvijas zinātnes un inovācijas sistēmas, zinātnisko institūciju reģistrā reģistrēto zinātnisko institūciju starptautisko izvērtēšanu un zinātniskās darbības kvalitātes izvērtējumu. Paredzēts arī organizēt un nodrošināt zinātnes un inovāciju politikas starptautiskās ekspertīzes veikšanu un izstrādāt rekomendācijas Latvijas zinātnes un tehnoloģiju politikas attīstībai.

Kuļšs paskaidroja, ka ar ZMP vēl nav parakstīts tehniskais līgums, kurā tiek atrunāts, kas un kā tiek darīts. Patlaban līgums nosūtīts saskaņošanai Iepirkumu uzraudzības birojam un Finanšu ministrijai. "Tas prasīs papildus kādu nedēļu vai divas, lai to [līgumu] noslēgtu," teica Kuļšs. Tādējādi izvērtēšanas pirmie rezultāti, visticamāk, nebūs martā, kā sākotnēji plānots.

Kuļšs paskaidroja, ka jau līdz šim ir paveikts liels darbs, kas turpināsies uzreiz pēc tehniskā līguma noslēgšanas.

Kā ziņots, Latvijā darbojas 136 zinātniskie institūti, kurus sagaida nopietns starptautisks izvērtējums, lai noteiktu, kuriem piešķirt valsts finansējumu. Plānots, ka šo izvērtējumu veiks piecu mēnešu laikā.

Izvērtējuma rezultātus paredzēts izmantot arī lēmumu pieņemšanā saistībā ar reformu īstenošanu Latvijas zinātnē, tostarp arī zinātnisko institūciju konsolidācijai un konkurētspējīgo zinātnisko institūciju rīcībspējas uzlabošanai. Plānots, ka izvērtēšanas rezultāti būs nozīmīgi, nodrošinot pamatotu Eiropas Savienības (ES) nākotnes Kohēzijas politikas stratēģisko plānošanu un mērķtiecīgu un efektīvu ieguldījumu veikšanu nākamajā ES fondu plānošanas periodā.

Saskaņā ar IZM sagatavoto Zinātnes un tehnoloģijas attīstības pamatnostādņu 2009.-2013.gadam īstenošanas rīcības plānu 2012.-2013. gadam, lai nodrošinātu 136 Zinātnisko institūciju reģistrā reģistrētajām zinātniskajām institūcijām starptautisko izvērtēšanu, kā arī veiktu zinātnes un inovāciju politikas ārējo izvērtēšanu, no ministrijas Tehniskās palīdzības projekta līdzekļiem paredzēts finansējums vairāk nekā 318 000 latu apmērā.

Zinātnisko institūtu darbību izvērtēs par laika posmu no 2006.gada janvāra līdz 2011.gada decembrim. Pēdējo reizi šāds izvērtējums veikts 1992.gadā.

Svarīgākais