Pabeigti jau 90% būvdarbu Gaismas pilī

© F64

Šobrīd jaunā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēka jeb Gaismas pils ir uzbūvēta par 90%, tādējādi līdz ēkas pabeigšanai jāveic vien 10% būvdarbu. Turklāt būvniecības procesa laikā ir ieekonomēti aptuveni 3 miljoni latu, informē pilnsabiedrība "Nacionālā Būvkompāniju apvienība" (NBA).

"Būvdarbi norit un vienmēr ir noritējuši saskaņā ar darbu grafiku, kuru esam parakstījuši ar ēkas pasūtītāju. Līdz ēkas pabeigšanai ir atlikuši tikai 10% būvdarbu," uzsver NBA padomes loceklis A. Pauniņš. Jāatzīmē, ka ekonomiskās krīzes ietekmes dēļ notika būvniecības tempu samazinājums, un arī šajā periodā būvdarbi tika veikti saskaņā ar apstiprinātu grafiku.

Turklāt NBA ir panākusi vēl kādu svarīgu rezultātu - līdz šim ir ietaupīti aptuveni trīs miljoni latu no valsts budžeta līdzekļiem. Tas ir paveikts, veicot darbu optimizāciju un pārmērīšanu, tādējādi ietaupot vairākus miljonus latu, ko veido izmaksu samazinājums gandrīz visās pozīcijās.

Steidzami nepieciešams risinājums situācijai ar infrastruktūras iepirkumu, lai turpinātu veikt iekšdarbus, kuru pabeigšanai nepieciešama funkcionējoša infrastruktūra. Tomēr NBA ir pārliecināta, ka ēka apmeklētājiem un pilsētas viesiem tiks atvērta tam paredzētajā laikā.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbus veic "Nacionālā Būvkompāniju apvienība", ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA "Re&Re", AS "RBSSKALS" un SIA "Skonto Būve". Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008.gada 15.maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu. Bibliotēkas jaunās ēkas būvniecību paredzēts pabeigt 2013.gada maijā. 2013.gadā plānota bibliotēkas pārcelšanās no sešām esošajām bibliotēkas ēkām, lai 2014.gada janvārī jaunā ēka pilnībā būtu pieejama apmeklētājiem. Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbiem ikviens interesents var sekot tiešraidē - www.nba.lv www.gaisma.lv un www.gaismaspils.lv.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais