Konkurences padome, iespējams, veic pārbaudi "Volkswagen" dīlera "Moller" telpās

Konkurences padome (KP) veic izmeklēšanu autodīlera SIA "Moller Baltic Import" ("Moller") telpās, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" rīcībā esošā neoficiālā informācija.

"Moller" iepriekš izpelnījies sava bijušā partnera, auto tirgotāja SIA "Auto Īle un Herbst" pārmetumus par tiekšanos pēc dominējoša stāvokļa Baltijas valstīs, kas arī varētu būt iespējamais pārbaudes iemesls.

"Moller" vadītājs Tore Nīlsens Brēns iepriekš noraidīja SIA "Auto Īle un Herbst" pārmetumus, ka "Moller" tiecas pēc "Volkswagen" automašīnu tirgus monopolizēšanas. Kā biznesa portālam "Nozare.lv" pērn jūnijā norādīja Brēns, ka uzņēmuma attīstības stratēģija gan Baltijas valstīs, tostarp Latvijā, gan citās Eiropas valstīs tiek veidota, stingri balstoties uz vispārpieņemtiem biznesa ētikas principiem, un sadarbības partneros tiek augstu vērtēta godprātība un uzticamība, ko apliecina tirgus un līgumisko nosacījumu ievērošana.

Konkurences padomē šo informāciju ne apstiprināja, ne noliedza. Arī "Moller" pārstāve Anda Budļevska norādīja, ka uzņēmums nekādus komentārus nesniegs. "Ne apstiprinu, ne noliedzu," teica Budļevska, atbildot uz jautājumu, vai KP veic kratīšanu kompānijas telpās.

"Audi" un "Volkswagen" automašīnu importētājs SIA "Moller Baltic Import" ar 111,85 miljonu latu apgrozījumu 2011.gadā bija autotirgus un apkopes nozares uzņēmumu topa līderis, liecina "Latvijas Tālruņa", "Firmas.lv" un aģentūras LETA biznesa portāla "Nozare.lv" veidotais "Latvijas biznesa gada pārskats 2012".

Jau ziņots, ka "Volkswagen" automašīnu importētājs Baltijas valstīs "Moller" pērnā gada sākumā lauza līgumu ar SIA "Auto Īle un Herbst" par "Volkswagen" vieglo auto tirdzniecību Latvijā.

"Moller" līgumu ar "Auto Īle un Herbst" lauza, apgalvojot, ka "Auto Īle un Herbst" nebija izpildījusi savu līgumā noteikto pienākumu un vairākkārt pārdevusi automašīnas nepilnvarotiem tālākpārdevējiem.

Savukārt "Auto Īle un Herbst" īpašnieks Māris Īle līguma uzteikšanu uzskatīja par nepamatotu un vainoja "Moller" "Volkswagen" auto tirgus monopolizēšanā. Īle pauda pārliecību, ka "Moller" Baltijas valstīs ieguvis monopola stāvokli "Volskwagen" tirdzniecībā, kad "Moller" iegādājās SIA "Motors Latvia" Rīgā un SIA "Venta motors" Ventspilī, "Auto Īle un Herbst" palika vienīgais lielais "Volkswagen" izplatītājs Latvijā.

Rezultātā "Auto Īle un Herbst" vērsās Vidzemes priekšpilsētas tiesā pret "Moller" par nepamatotu dīlera līguma uzteikumu. Tāpat tika iesniegts pieteikums Konkurences padomē par "Moller" rīcību, kas esot pretrunā vienlīdzīgas konkurences principiem, taču prasība netika apmierināta.

KP nolēma neierosināt pārkāpuma lietu pret "Moller", jo, laužot līgumu ar SIA "Auto Īle un Herbst", "Moller" aizsargājis "Volkswagen" automobiļu ražotāja Eiropas Savienības (ES) normatīvajos aktos paredzētās tiesības liegt tirgot savus auto nepilnvarotiem tālākpārdevējiem.

KP toreizējais priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Dzintars Striks toreiz pauda nožēlu, ka pārkāpto līguma saistību dēļ negatīvi ietekmēta ilggadēja, stabila uzņēmuma darbība, tomēr šajā gadījumā konkurences tiesību pārkāpums nav noticis. "Laužot līgumu ar vietējo izplatītāju, "Moller" izmantojis savas tiesības šādi rīkoties, lai pildītu "Volkswagen" automašīnu ražotāja prasības attiecībā uz tā automašīnu izplatīšanas nosacījumiem," sacīja Striks.

Latvijā

Joprojām jauna, vienmēr stilīga un tālredzīga – tā var raksturot Jūrmalas Valsts ģimnāzijas direktori Ievu Tarandu, kura Skolotāju dienā organizē zibakciju, lai atgādinātu sabiedrībai, ka ikviens skolotājs “ir jāatbalsta, jo viņš ir cilvēks, kas uzticīgi pilda savas valsts prāta un dvēseles uzlikto darbu”. Kādi šodien ir skolēni? Kā viņiem par daudz, bet kā pietrūkst? Par to un daudz ko citu – saruna ar Ievu Tarandu. Lai gaiša gandarījuma pilna Skolotāju diena!

Svarīgākais