Premjers: Par skandalozo atalgojuma palielināšanu jāatbild valsts sekretāriem

© F64 Photo Agency

Atbildība par neadekvātu atalgojuma palielināšanu valsts uzņēmumu vadītājiem jāprasa no lēmuma pieņēmējiem - valsts kapitālsabiedrību turētājiem, kas pārsvarā gadījumu ir atbildīgo ministriju valsts sekretāri, šodien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Dombrovskis pats gan nevēlējās vērtēt valsts sekretāru atbildību, to viņš uzticējis darīt attiecīgajiem ministriem.

Premjers uzsvēra, ka Ministru kabineta noteikumu grozījumi, kas deva iespēju palielināt algas, pieņemti balstoties uz ministriju argumentiem, ka kapitālsabiedrības zaudē speciālistus konkurencē ar privāto sektoru. Tomēr tik radikāli algu palielinājumu apmēri bijuši nepatīkams pārsteigums.

Kā apgalvoja Dombrovskis, viņš neesot paredzējis, ka algas varētu tikt trīskāršotas. "Gaidīju, ka cilvēki paši sapratīs, ka ir jāievēro kaut kāds samērības princips un jāņem vērā ne tikai konkrētās kapitālsabiedrības problēmas, bet arī plašāks kontekts," sacīja premjers.

Dombrovskis neuzskata, ka Ministru kabineta noteikumos vajadzētu reglamentēt valsts kapitālsabiedrību vadītāju atalgojumu maksimālo apmēru. Viņš norādīja, ka jautājums par kapitālsabiedrību vadītāju atalgojumu lielumu tiek lemts Saeimā pirmajā lasījumā un saskaņā ar esošo projektu plānotie sliekšņi ir zemāki nekā jaunie valsts uzņēmumu vadītāju atalgojumi.

"Lēmumi jākoriģē vismaz līdz šiem sliekšņiem, ja ne zemāk," sacīja Dombrovskis.

Kā ziņots, Dombrovskis šonedēļ uzdeva Satiksmes ministrijai un Ekonomikas ministrijai izvērtēt, cik pamatota bijusi to kapitālsabiedrību "Latvijas Dzelzceļš" un "Latvenergo" valdes locekļu atalgojuma palielināšana. Viņš aicināja ministrijas šo jautājumu izvērtēt un nākt klajā ar sabalansētāku un piezemētāku risinājumu.

Satiksmes ministrs Aivis Ronis un ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, ņemot vērā premjera doto uzdevumu, sola vērtēt atalgojuma palielināšanu viņu vadīto ministriju pārziņā esošo uzņēmumu - attiecīgi "Latvijas Dzelzceļa" un "Latvenergo" - valdēm.

Satiksmes ministrs gan norādīja, ka viņš joprojām paliek pie sava viedokļa, ka tādā uzņēmumā kā LDz atalgojumam darbiniekiem jābūt adekvātam un viņiem jāsaņem samaksa par darbu, ko viņi dara.

Savukārt Pavļuts teica, ka līdz 15.janvārim gaida valsts sekretāra, valsts kapitāldaļu turētāja pārstāvja "Latvenergo" Jura Pūces argumentāciju par atalgojuma apmēru. Patlaban Pūce esot apslimis. Pavļuts pagaidām atturējās apgalvot, ka atalgojums tiks samazināts, norādot, ka vēlas redzēt detalizētus argumentus, uz kā bāzes un pēc kāda novērtējuma tas veikts.

Latvijā

Efektīvai valsts austrumu robežas aizsardzībai par pilna laika vienībām būtu jāpārveido vismaz divi pierobežas Zemessardzes bataljoni, sociālajā tīklā "Facebook" norādījis Ziemeļvalstu noturības organizācijas (CIREN) līdzdibinātājs, bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Svarīgākais