Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Vīrs Austrālijā nesis kultūras ministres somas

© F64 Photo Agency

Apgalvojums, ka ministre Žaneta Jaunzeme-Grende komandējumā uz saulaino Austrāliju devusies bez neviena palīga, izrādījies patiesībai neatbilstošs.

Morālu un fizisku atspaidu vizītes gaitā kultūras ministrei sniedza viņas dzīvesbiedrs Ants Grende. Piemēram, viņš palīdzēja uz pasākumiem nest somas, grāmatas un prezentāciju diskus.

Papildu finansiālu slogu valsts budžetam vīra piebiedrošanās ministrei neesot radījusi, jo ceļabiedrs finansēts no ģimenes, nevis valsts budžeta. Tā Neatkarīgajai apgalvo gan ministre, gan viņas vadītā ministrija, gan arī pats ceļojumā pieaicinātais vīrs: «Ministrija par mani neko nemaksāja. Es sedzu visu pats.» Atšķirībā no kundzes, kurai Austrālijā bija jāstrādā, noprotams, ka Ants Grende tur bijis tādā kā atvaļinājumā. «Es nebraucu savos darba jautājumos. Braucu līdzi kā vīrs.» Pati ministre savukārt spriež, ka faktiski valstiski nozīmīgā pasākumā ieguldīti ģimenes līdzekļi. Tik garos komandējumos ministri vieni paši parasti nebraucot – kāds vienmēr ir līdzi. Tikai šoreiz tas nebija ministrijas darbinieks, bet gan dzīvesbiedrs. Pēc šādas loģikas raugoties, valsts naudu ietaupījusi.

Kopumā ministrijai Žanetas Jaunzemes-Grendes divu nedēļu komandējums izmaksājis 3831 latu. No tiem – lielākā daļa naudas iztērēta par lidmašīnas biļetēm – 2205 lati. Ar pārējo naudu nomaksāta dzīvošana, ēšana, un citas vajadzības, kam tērējama oficiālā dienasnauda. Par vietējā sabiedriskā transporta izmantošanu Adelaidē ministre maksājusi pati.

Viesnīcā Grendu pāris dzīvojis kopā, taču, kā skaidro ministres padomniece Ieva Līne, arī tas sadārdzinājumu nav radījis. Organizatoru piedāvātajās viesnīcās vienvietīgu numuriņu neesot vispār. Bet to cena nemainoties no tā, vai numuriņu rezervē vienai vai divām personām.

Jāatgādina, galvenais iemesls, kādēļ šis brauciens izpelnījās tādu mājāspalicēju uzmanību, nosodījumu un skaudību, bija komandējuma garums. Reta ir reize, kad ministru komandējumi pārsniedz nedēļu, standarts ir divas trīs dienas. Taču te – eksotiskajai un saulainajai Austrālijai pēkšņi atvēlētas divas nedēļas, turklāt ar divām brīnišķīgām svinībām pa vidu. Ants Grende gan iebilst, ka Ziemassvētki pavadīti lidmašīnā, kāda tur svinēšana. Jaungads patiešām sagaidīts un svinēts Austrālijā, taču par personīgajiem, nevis valsts līdzekļiem.

Pārējā laikā ministre strādājusi, un to viņa arī pavēstījusi atskaitē pašas pārstāvētajai partijai – Nacionālās apvienības vadībai uzreiz pēc atgriešanās. Tajā arī minēts:

«Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende vienlaikus pildījusi trīs valdības Kultūras ministrijai (KM) uzdotās prioritātes – saikņu uzturēšanu ar latviešu diasporu, diasporas latviešu iesaisti Dziesmu un deju svētku procesā, kā arī radošo industriju lomas palielināšanu Latvijas eksportā.» Dokumentā arī uzskaitīti konkrēti pasākumi, kam ministre ar savu klātbūtni un uzrunām piešķīrusi lielāku nozīmību: Austrālijas latviešu 54. Kultūras dienu atklāšanas dievkalpojums, Kultūras dienu atklāšanas koncerts, pieņemšana Adelaides Latviešu namā Tālava un tai sekojoša balle; Daugavas vanagu Austrālijas valdes rīkotās brokastis; mākslas un foto izstādes Austrālijas un Latvijas daba atklāšana. Ministre arī apmeklēja dažādus dziesmu, deju un teātra sarīkojumus, koncertus. Protams, arī noslēguma pasākumu. Tikusies ar dažādiem nozīmīgiem diasporas cilvēkiem. Savukārt pēc Kultūras dienu beigām ministre vēl dažas dienas uzkavējās, lai apmeklētu Pasaules latviešu ģimeņu saietu 3x3.

Par neafišēto un neoficiālo vīra klātbūtni komandējuma atskaitē nekas nav minēts – Nacionālās apvienības vadība par to uzzinājusi no masu medijiem un, jāteic, izturējusies ar lielāku izpratni nekā vairākums lasītāju un rakstītāju. Partijas līderis Raivis Dzintars vakar pat izplatīja dusmīgu paziņojumu ar nosaukumu Ministre Austrālijā jeb Kuri latvieši ir «mazāk vērti»? Sabiedrības šaubas par ministres un viņas vīra vizītes lietderību Austrālijā viņš tulko kā vārdos nenosauktu polittehnologu inspirācijas, nolūkā novērst uzmanību no nekaunīgiem algu palielinājumiem atsevišķās ministrijās.

«Galvenie pārmetumi. Līdzi braucis vīrs. Jā, brauca, tas ir lieliski. Ja kāds nezina – pilnībā par saviem līdzekļiem! Vai ģimene kādam šķiet kaut kas nosodāms? Dažubrīd jau šķiet, ka jā. Brauciens bijis Ziemassvētku brīvdienu laikā. Vai kaut kas mainītos, ja jābrauc būtu darba laikā, atceļot citus darbus? Vai varbūt vajadzēja pārcelt Dziesmu svētkus un nometni? Un pats galvenais pārmetums: tur bijis silti un saulaini... Kādas šausmas! Kāds latvietis Ziemassvētkos redzējis sauli! Nepieļaujami...!!! Pārmetumi ministrei šajā gadījumā liecina ne tikai par maziskumu. Tie liecina arī par necieņu pret tiem latviešiem, kuriem savulaik palaimējās palikt dzīviem vai izbēgt Sibīrijas. Kaut ātrāk pienāktu laiki, kad šāda attieksme nebūtu vairs iedomājama!» Acīmredzot R. Dzintara iedomātajos labajos laikos ministri uz tāliem komandējumiem varēs braukt, līdzi ņemot kaut vai visus ģimenes locekļus, un ar mājās braukšanu nemaz nesteigties. Savukārt sabiedrība par to tikai priecāsies.

Kultūras ministrija uzsver, ka jau pašlaik Latvijā nav tādu likumu, kas aizliegtu līdzi amatpersonai doties kādam no tās ģimenes locekļiem, ja vien tas tiek apmaksāts no personiskajiem līdzekļiem.

***

UZZIŅAI

Ministres Austrālijas komandējuma izmaksas

• Lidmašīnas biļetes (Rīga–Frankfurte–Sidneja–Adelaide–Dubaija–Minhene–Rīga) – 2205 lati

• Viesnīca 54. Kultūras dienu laikā – 637 lati

• Viesnīca 3x3 nometnes pasākumu laikā – 490 lati

• Dienas nauda – 499 lati

Kopā: 3831 lats