Studenti par gada "ķezu" atzīst alternatīvo studiju programmu izvērtējumu

Latvijas Studentu apvienības (LSA) Gada balvas pasniegšanas ceremonijā tika pasniegtas balvas aizvadītā gada aktīvistiem un atbalstītājiem, savukārt par Gada ķezu tika atzīts Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) veiktais "alternatīvais" studiju programmu izvērtējums, aģentūru LETA informēja LSA sabiedrisko attiecību vadītāja Sintija Segleniece.

Svinīgajā ceremonijā kopā tika pasniegtas balvas 13 nominācijās. Par Gada studentu tika atzīts Latvijas Universitātes (LU) students un aktīvs LSA biedrs Rihards Blese, savukārt Gada studējošo pašpārvaldes tituls otro gadu pēc kārtas tika piešķirts Liepājas Universitātes Studentu padomei.

Nominācijā "Studentu lieta - taisna un cieta" balvu ieguva studentu balsstiesību piešķiršana studiju virzienu novērtēšanas vizītēs, bet par Gada ķezu tika atzīts IZM veiktais "alternatīvais" studiju programmu izvērtējums.

Par Gada domnieku tika atzīts Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) students Kaspars Salenieks, bet par LSA Gada aktīvistu - LU studente Maira Belova, savukārt balvu kā Gada LSA valdes loceklis saņēma Akadēmiskā virziena vadītājs Mikus Dubickis.

Kā norādīja Segleniece, 2012. gada laikā LSA un studējošo pašpārvaldes ir realizējušas vairākus vērienīgus projektus. Par Gada projektu tika atzīts forums "Darba tirgum - derīgs!", kurā tika apskatīti jautājumi par jauniešu nodarbinātību. Savukārt par Gada debiju tika atzīts Rīgas Stradiņa universitātes Studējošo pašpārvaldes projekts "Zaļā nedēļa", kas organizēts ar mērķi informēt jauniešus par veselīga dzīvesveida nozīmi kvalitatīvā studiju un darba dzīvē. Tika pasniegta arī balva nominācijā "Gada izaugsme", to šogad saņēma RTU Būvniecības fakultātes students Jānis Lūsis.

Par ieguldījumu LSA darbībā balvu nominācijā "Gada vecbiedrs" saņēma LSA dibinātājs Ēriks Blumbergs, bet par Gada studentu atbalstītāju atkārtoti tika atzīta AS "Swedbank".

Šogad LSA Gada balvas pasniegšanā specbalvu pasniedza studiju gada atklāšanas svētku "Studentu paradīzes" organizatori, kuri izvērtēja, kas ir aizvadītā gada labākais studējošo pašpārvalžu projekts. Specbalvu - 100 latus - saņēma RTU projekts "Studentu kartinga kauss". Savukārt "Swedbank" 100 latu naudas balvu dāvināja nominācijas "Gada debija", "Gada projekts", "Gada izaugsme", "Gada students" un "Gada studējošo pašpārvalde" ieguvējiem.

Jau vēstīts, ka IZM alternatīvais izvērtējums ir saņēma plašu kritiku, un vairākas augstskolas un organizācijas, tostarp LSA, izteica neuzticību izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim.

Augstākās izglītības padomes (AIP) īstenotais Eiropas Sociālā fonda projekts "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" sniedza ieskatu par programmu kvalitāti, tajā par nekvalitatīvām tika atzītas 55 studiju programmas, taču ministrija vēlējās dziļāku analīzi, tādēļ veica tā pārvērtējumu, kurā atklājās, ka nekvalitatīvo programmu ir krietni vairāk - 183. Ķīlis bija plānojis izvērtējumu izmantot sarunās ar augstskolām par budžeta vietu sadali, tomēr no šīs ieceres ātri vien nācās atteikties, jo pastāv aizdomas, ka AIP ir viltojusi vērtējuma datus. Līdz janvāra vidum auditorfirma "Deloitte" veiks tam norises likumības un kvalitātes auditu.