Aicina deputātus ziedot 10% no algas daudzbērnu ģimenēm

Latvijas Universitātes profesors un ārsts Andris Rubins aicina visus Rīgas domes deputātus ik mēnesi ziedot 10% no darba algas Latvijas daudzbērnu ģimeņu bērnu uzturam, dzīves apstākļu Rīgā uzlabošanai un izglītībai.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rubins, viņš pērn 30.novembrī nosūtījis vēstuli Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (SC) un Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), lūdzot finansiāli palīdzēt trūkumā nonākušai sešu bērnu ģimenei Rīgā, tomēr atbildi līdz šim nav saņēmis.

Nesasniedzot dzirdīgas ausis, Rubins šī gada sākumā nosūtījis atgādinājumu Dombrovskim un Ušakovam, vienlaikus aicinot Rīgas mēru un Rīgas domes deputātus ik mēnesi ziedot 10% savas algas daudzbērnu ģimenēm.

Profesors par situāciju informējis arī tiesībsargu Juri Jansonu, Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu, kā arī Saeimas deputātus un frakcijas. "Aicinu pieņemt likumu, kas nodrošinātu bērnu tiesības uz pienācīgu uzturu un dzīves apstākļiem, un īstenot to dzīvē Latvijā," teikts Rubina vēstulē šīm amatpersonām.

Profesors savas prasības pamato ar Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" redzēto. Iepriekšējā gada 29.novembrī "Panorāma" rādīja Rīgā dzīvojošu sešu bērnu ģimeni, stāstot, ka bērniem bērnudārzā nedodot ēst, jo viņi nav spējīgi samaksāt par uzturu. Raidījums vēstīja, ka ģimenes apgādnieks tēvs strādā algotu darbu, bet ar algu var samaksāt tikai viņu divistabu dzīvokļa mēneša rēķinu. Ģimene esot vairākas reizes griezusies pašvaldības iestādēs pēc palīdzības, bet to nav saņēmusi.

Par situāciju atkārtoti "Panorāma" informēja 12.decembrī un stāstīja, ka Rīgas dome ģimenei palīdzējusi, vienu mēnesi apmaksājot dzīvokļa komunālos maksājumus un piešķirot 4,81 latu sešu bērnu ģimenei kā vienreizējo pabalstu. Rubins uzskata, ka šāds pabalsts ir ņirgāšanās par ģimeni.

Latvijā

Aizvadītajā nedēļā Valsts policija saņēma informāciju, ka Daugavpilī kādā no pilsētas parkiem ir pamanīta aptuveni trīs gadus veca meitene, kura pa teritoriju pārvietojās viena pati. Zināms, ka meitenīte patstāvīgi atstāja kādas pirmsskolas izglītības iestādes teritoriju. Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Dienvidlatgales iecirkņa amatpersonas operatīvi reaģēja uz ienākošo informāciju un uzreiz devās uz notikuma vietu. Bērnu sveiku un veselu nogādāja  Daugavpils bāriņtiesā, kur ieradās arī bērna māte.

Svarīgākais