Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Mediķi Ziemassvētku laikā aicina iedzīvotājus izvairīties no traumām

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi iedzīvotājus aicina ievērot arī piesardzību svētku laikā.

Svētku laikā neatstājiet bez uzmanības aizdegtas sveces, eglīšu rotājumus un ar svecēm rotātus Adventes vainagus. Neatstājiet bērnus vienus pašus telpās, kur ir iedegtas svecītes.

Sargājiet bērnus no applaucēšanās un apdegumiem, kas visbiežāk notiek mājās vai viesībās tuvinieku klātbūtnē. Mazi bērni visbiežāk applaucējas, sēžot klēpī pieaugušajam, kuri dzer karstu kafiju vai tēju un bērns trauka saturu uzrauj sev virsū. Tāpat bērns var pavilkt galdautu, uzraujot sev virsū kafijas kannu vai krūzi. Bērns var piekļūt arī karstiem katliem uz plīts vai plaukta un noraut tos.

Bērniem dāvanās pasniedziet viņu vecumam atbilstošas rotaļlietas. Atcerieties, ka maziem bērniem nav piemērotas rotaļlietas, kas veidotas no daudzām sīkām detaļām, ko bērns var iebāzt mutē, degunā vai ausī un aizrīties vai nosprostot elpceļus.

Meteoroloģiskā prognoze liecina, ka šajās brīvdienās gaisa temperatūra Latvijā naktī var noslīdēt līdz -22 grādiem pēc Celsija. Šādos laika apstākļos īsā laika periodā iespējams iegūt vispārēju ķermeņa atdzišanu un atklāto ķermeņa daļu apsaldējumus. Aukstā laikā jāparūpējas pašiem par sevi, bērniem un vientuļiem cilvēkiem. Tāpat kā arī nevajadzētu palikt vienaldzīgiem, ja redzat uz ielas vai sniega kupenās guļam cilvēkus, iespējams, ka cilvēkam palicis slikti vai viņš guvis traumu un nespēj piecelties un ieiet siltumā.

 Ja svētkos tiek lietots alkohols, jāievēro mērenība. Pie transporta līdzekļa stūres nedrīkst sēsties alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē. Arī iereibuši gājēji uz ielas var radīt bīstamas situācijas, īpaši ja ir bez atstarojošiem elementiem, kas neļauj automašīnām cilvēku tumsā savlaicīgi pamanīt. Jāatceras, ka alkohola lietošana būtiski palielina nosalšanas risku, cilvēks nespēj adekvāti uztvert apkārtni un notiekošo un nereti iemieg uz soliņiem, ielas vai sniega kupenās.

Gadījumā, ja svētkus svinēsiet ārpus mājas, piemēram, nomaļos atpūtas namos, pārliecinieties vai līdzi ir paņemts uzlādēts mobilais telefons un pārdomājiet, kā izskaidrosiet savu atrašanās vietu gadījumā, ja jums būs nepieciešama mediķu vai glābēju palīdzība.

Brīvdienās un svētku dienās medicīniskus padomus saslimšanu un nelielu traumu gadījumos visu diennakti var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.

Neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta dzīvība zvaniet uz tālruni 113.