Drošības policija noraida lūgumu apturēt eiro ieviešanu; "Antiglobālisti" vērsīsies prokuratūrā

Drošības policija noraidījusi biedrības "Antiglobālisti" un nacionālradikālās biedrības "Gustava Celmiņa centrs" pārstāvju iesniegumu, kurā lūgts apturēt eiro ieviešanu Latvijā no 2014.gada, aģentūrai LETA pastāstīja "Antiglobālistu" valdes priekšsēdētājs Andris Orols.

"Drošības policija atrakstīja, ka vēl nekas nav pieņemts, bet mēs par šo atzinumu vērsīsimies Ģenerālprokuratūrā," sacīja Orols.

"Antiglobālisti" uzskata, ka eiro ieviešana ir drauds valsts drošībai.

Kā ziņots, iesniegumā biedrība lūdza apturēt visus ar eiro ieviešanu 2014.gadā saistītos procesus Latvijā, kurus vēlas īstenot partijas "Vienotība", Reformu partijas un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) politiķi, kā arī citas valsts amatpersonas, veicot izmeklēšanu un saucot pie atbildības vainīgos valsts neatkarības un demokrātisko vērtību graušanā.

"Demokrātija nozīmē vairākuma gribas īstenošanu. Kaut gan veiktās publiskās aptaujas nepārprotami liecina, ka iedzīvotāju vairākums ir pret eiro ieviešanu, šo partiju politiķi, ignorējot valsts iedzīvotāju vairākuma tiesības un intereses, vēlas pieņemt tādus lēmumus, kuri ir pretrunā Satversmes 1. un 2.punktam," norādīts iesniegumā DP.

Biedrības iesniegumā pauž pārliecību, ka līdz ar savas naudas zaudēšanu tiks apdraudēta nacionālā drošība un neatkarība. "Atsakoties no savas naudas, Latvijas tauta zaudēs kontroli pār svarīgu finanšu instrumentu. Tas savukārt būs reāls apdraudējums mūsu valsts tautsaimniecībai un iedzīvotāju labklājībai," raksta iesnieguma autori.

Orols aģentūrai LETA jau iepriekš norādīja, ka viņš ir 99,99% pārliecināts, ka šis iesniegums tomēr neko nemainīs, bet pauda pārliecību, ka šāda rīcība ir ļoti nepieciešama. "Mēs mēģinām ietekmēt procesus valstī, cik vien ir mūsu spēkos, bet šobrīd mums vēl nav vajadzīgās ietekmes," secināja Orols, piebilstot, ka nākamajā gadā biedrība plāno pāriet citā "svaru kategorijā" un dibināt politisko partiju.

Orols paskaidroja, ka tas ir vienīgais veids, kā rosināt izmaiņas, un viens no partijas centrālajiem uzdevumiem būs izstāšanās no Eiropas Savienības (ES). "Alternatīva ir neatkarīga valsts - tas, kas rakstīts Satversmē," uzsvēra Orols.

Iesniegums pamatots ar Nacionālās drošības likuma 1.panta 1.daļu - nacionālā drošība ir valsts un sabiedrības īstenotu vienotu, mērķtiecīgu pasākumu rezultātā sasniegts stāvoklis, kurā ir garantēta valsts neatkarība, tās konstitucionālā iekārta un teritoriālā integritāte, sabiedrības brīvas attīstības perspektīva, labklājība un stabilitāte.

Tāpat tas pamatojas uz 3.panta 2.daļas 1.punktu - savlaicīgi prognozēt un novērst valsts iekšējo un ārējo apdraudējumu, garantēt valsts aizsardzību, sabiedrības drošību un tās demokrātisku attīstību -, kā arī 13.panta 1.daļas 8.punktu, kas savukārt paredz Iekšlietu ministrijai prognozēt un novērst valsts un sabiedrības drošības, kā arī tautsaimniecības apdraudējumus.

LETA jau vēstīja, ka biedrība "Antiglobālisti" bieži rīko dažādas nevardarbīgas akcijas, paužot savu viedokli par sabiedrībā aktuāliem un mazāk aktuāliem jautājumiem.

Savukārt oktobra beigās DP aizturēja nacionālradikālās biedrības "Gustava Celmiņa centrs" vadītāju, "pērkoņkrustiešu" ideoloģijas popularizētāju un lietā par tā dēvētā Uzvaras pieminekļa spridzināšanu savulaik notiesāto Igoru Šiškinu. Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka Šiškins varētu būt aizturēts saistībā ar nelikumīgu munīcijas glabāšanu un vēlmi iegādāties sprāgstvielas.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais