Ceļot var atļauties tikai puse ģimeņu

Aptuveni 86 procentiem aptaujāto ģimeņu izdevumi par degvielu bijuši lielāki nekā pērn. Puse aptaujāto autoīpašnieku atzina, ka vairāk bijis jāmaksā par automašīnu remontu, trešdaļai pieauguši izdevumi arī par automašīnu tehnisko skati.

Savukārt lielākus rēķinus par apkuri šogad saņēmuši aptuveni 62 procenti mājsaimniecību un 50% aptaujāto atzina, ka arī nekustamā īpašuma nodoklī iekasējamā summa šogad, salīdzinot ar 2011. gadu, pieaugusi.

Ikdienas pirkumu sadārdzinājumu jutusi teju katra ģimene – 70 procentiem pieauguši tēriņi pārtikas iegādei, 35 procentiem dārgāk izmaksājusi veselības aprūpe, vienai piektdaļai lielāki izdevumi bijuši par apģērbu un apavu iegādi. Sakaru pakalpojumi ir vienīgā nozare, kurā lielāks ir to cilvēku īpatsvars, kuriem izdevumi šogad ir sarukuši.

Pieaugot dzīves dārdzībai, aptuveni 45 procenti nav varējuši atļauties izdevumus ceļošanai un sportošanai. Preses izdevumu un dāvanu iegāde nav bijusi pa kabatai 19% iedzīvotāju, kas tomēr ir nedaudz mazāk nekā pirms gada.

Prognozes 2013. gadam ir nedaudz optimistiskākas, nekā tās bija pirms gada, taču joprojām aptuveni 70% iedzīvotāju ir pārliecināti, ka pārtika kļūs dārgāka, pieaugs izdevumi par mājokli. Tajā pašā laikā tikai aptuveni 12% domā, ka dārgāk būs jāmaksā par izglītības iegūšanu un izklaides pasākumiem.

***

Izdevumu pieauguma prognozes 2013. gadam, % no aptaujāto skaita

Pārtika 71,6

Mājoklis 56,4

Transports 44

Veselība 38,6

Apģērbs, apavi 29,5

Izglītība 12,7

Atpūta, izklaide 12,3

Sakari 3,7

Avots: Swedbank privātpersonu finanšu institūts

Svarīgākais