Jau desmito gadu notiks ikgadējais mākslas darbu gadatirgus "Jarmarka"

© publicitātes

No šodienas līdz 29.decembrim Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) jau desmito gadu norisināsies viens no ziemas spilgtākajiem notikumiem Latvijas vizuālajā mākslā - izstāde, gadatirgus un labdarības akcija "Jarmarka", informē LMA komunikāciju un sabiedrisko attiecību speciāliste Egita Kurpniece.

"Jarmarkas" laikā ikviens interesents varēs baudīt mākslas gadatirgus īpašo atmosfēru, apskatīt un iegādāties LMA jauno talantu mākslas darbus, vienlaikus ziedojot līdzekļus LMA vēsturiski nozīmīgo jūgendstila telpu restaurācijai.

"Jarmarka" LMA studentiem sniedz iespēju studiju laikā tapušos darbus reizi gadā izstādīt plašākai auditorijai. Savukārt apmeklētājiem tā ir izdevība iegādāties oriģinālus mākslas darbus, kuru vērtība ar gadiem tikai augs. "Jarmarkā" ir atrodami visdažādākie mākslas darbi - no gleznām un traukiem līdz vides un interjera objektiem, tērpiem, tēlniecības un stikla objektiem, grafikām, rotām un citiem mākslas darbiem.

"Akadēmijas lielā aula visu "Jarmarkas" laiku burtiski tiek piepildīta ne vien ar mākslu, bet arī ar kuplu apmeklētāju skaitu, kuru vidū ir arī mākslas kritiķi, galeriju īpašnieki, sabiedrībā pazīstami uzņēmēji, vēstniecību pārstāvji un daudzi citi mākslas profesionāļi un mīļotāji. Kopumā "Jarmarkā" iespējams apskatīt un iegādāties vairāk nekā 300 mākslinieku radītus darbus, kas skaita ziņā sniedzas līdz pat 15 000 vienību," stāsta Kurpniece.

Šī gada izstāde būs īpaša ar to, ka tajā būs pieejami ne tikai Latvijas jauno talantu darbi, bet ikvienam tiks dota iespēja novērtēt arī ārvalstu studentu māksliniecisko sniegumu. Par godu desmit gadu jubilejai "Jarmarkā" piedalīsies vairāk nekā 20 "Erasmus" programmas studentu no dažādām Eiropas valstīm, kas patlaban zināšanas papildina LMA.

Kā stāsta LMA rektors profesors Aleksejs Naumovs, "Jarmarkas" rīkošana LMA sniedz iespēju turpināt izmantot daļu ieņēmumu labdarības mērķiem, soli pa solim restaurējot senos gleznojumus LMA vēsturiskajās telpās. Līdz šim izdevies restaurēt griestu gleznojumus LMA aulā, atjaunot vairākas akadēmijas telpas un fasādes elementus, kā arī veikt citus nozīmīgus restaurācijas darbus, tādējādi pamazām atgriežot ēkai tās vēsturisko veidolu un burvību.

"Atskatoties uz 2003.gadu, kad kā turpinājums 30.gados sāktajai tradīcijai tika rīkota pirmā "Jarmarka", ar prieku vēroju, ka tradīcija ir iesakņojusies un kļuvusi par vienu no gaidītākajiem gada nogales notikumiem Rīgā," pauž LMA rektors.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais