Ģimenes ārstu protesta laikā praksēs dežurēs māsas vai ārsta palīgi

Laikā no 19.decembra līdz 21.decembrim, kad daļa Latvijas ģimenes ārstu, kuri būs nolēmuši piedalīties Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) iniciētajā protesta akcijā, trīs dienas neapmeklējot darbu, praksēs dežurēs otrās māsas vai ārsta palīgi, informē LĢĀA.

Ģimenes ārsta prakses turpinās būt atvērtas, māsa vai ārsta palīgs turpinās sniegt palīdzību savas kompetences ietvaros, tai skaitā informēs par iespējām saņemt veselības aprūpi citās ārstniecības iestādēs, norāda asociācija.

Tāpat LĢĀA atgādina, ka ģimenes ārstu prakses vietās ir izvietota informācija par citām palīdzības saņemšanas iespējām - par dežūrārsta palīdzības saņemšanas iespējām, par neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes izsaukšanu, zvanot pa tālruni "03" vai "112" vai "113" un tuvāko ārstniecības iestādi, kurā iespējams saņemt diennakts neatliekamo medicīnisko palīdzību, tās adresi un telefonu.

Vienlaikus medicīniskas konsultācijas iedzīvotājiem, kuriem nepieciešams medicīnisks padoms vienkāršu saslimšanu gadījumos var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni "66016001", darba dienās no plkst.17 līdz 8, bet brīvdienās un svētku dienās - visu diennakti.

Kā ziņots, LĢĀA oficiāli izsludinājusi akciju, aicinot visus Latvijas ģimenes ārstus no rītdienas doties trīs dienas ilgā "atpūtā" jeb trīs dienas neiet uz darbu, aģentūrai LETA pastāstīja LĢĀA prezidents Pauls Princis.

Neskatoties uz ģimenes ārstu iebildumiem, valdība šodien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) izstrādātos grozījumus veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, kuros noteiktas izmaiņas arī ģimenes ārstu darba organizācijā, tai skaitā jauni obligāti ģimenes ārstu darba kvalitātes kritēriji.

"Man ļāva labi runāt, bet es nevaru teikt, ka saruna bija veiksmīga, jo lielos vilcienos mūsu iebildumi nav ņemti vērā. Mēs izsludinājām akciju, negaidīsim valdības sēdes protokolu. Ar rītdienu aicinām ģimenes ārstus piedalīties trīs dienu atvaļinājumā," sarunā ar aģentūru LETA teica Princis.

LĢĀA un Circene nav spējuši vienoties par vairākām plānotajām izmaiņām. Ģimenes ārstu galvenais iebildums bija "kvalitātes naudas" sasaistīšana ar ģimenes ārstu pamatmaksājumu jeb kapitācijas naudu, kā arī kvalitātes kritēriju noteikšana par obligātiem.

Svarīgākais