Traktora protesta brauciens uz Briseli izmaksājis 38 000 latu

Padomju laika traktora protesta brauciens maršrutā Tallina-Brisele tā rīkotājiem izmaksājis apmēram 38 000 latu. Lai gan summa esot liela, izmaksas pilnībā attaisnojušās ideoloģiskā ziņā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja pasākuma koordinatore Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) pārstāve Sabīne Puķe.

Lielāko izmaksu daļu - 8723 latus - veido ceļa izdevumi 25 protesta akcijas dalībniekiem, kuriem bija jāapmaksā uzturēšanās Berlīnē un Briselē.

Nākamo lielāko izmaksu pozīciju - 5500 latus - veido īre par īpaši noformēto treileri, kurā 1985.gada izlaiduma traktors "MTZ 80" jeb "Belaruss" tika vests līdz Briselei, jo tehnisku iemeslu dēļ līdz galapunktam tas nespēja nobraukt.

Savukārt traktora degviela, eļļas, apdrošināšana, tehniskā pārbaude un rezerve pēkšņam remontam veidoja 700 latu.

Tāpat ievērojamu izmaksu pozīciju - vairāk nekā 3500 latu - veidoja samaksa dažādu sabiedrisko attiecību aģentūru darbam Baltijas valstīs, kā arī tikpat daudz izmaksāja video nodrošinājums visos pasākumos un videofilma par pasākumu.

Savukārt pasākumu tehniskās izmaksas Valmierā, Rīgā un Briselē bijušas attiecīgi 2450 latu, 2700 latu un 3090 latu, bet transporta izdevumi pasākumu aprīkojumam Eiropā bija vairāk nekā 1300 latu. Tāpat kopumā apmēram 7000 latu iztērēti par dažādiem kampaņas suvenīriem, dizainu, traktora noformējumu, vizuālajiem materiāliem, avīzēm četrās valodās utt.

"Izdevumi ir lieli, tomēr tie ideoloģiski atmaksājas, jo pirmo reizi ieguvām tik lielu publicitāti starptautiskajos medijos un pievērsām Briseles likumdevēju uzmanību nevienlīdzīgo tiešmaksājumu problēmai," sacīja Puķe.

Viņa arī norādīja, ka minētie izdevumi tiks segti no lauksaimnieku ziedojumiem īpašajā lobēšanas kampaņā, kurā pēc tās izsludināšanas šā gada janvārī saziedoti apmēram 110 000 latu. Turklāt daļu izdevumu apņēmušās segt arī lauksaimnieku organizācijas Igaunijā un Lietuvā.

Jautāta par traktora tālāko likteni, Puķe sacīja, ka tas veiksmīgi nogādāts atpakaļ tā īpašnieka - Latvijas Jauno zemnieku kluba vadītāja Raita Ungura - zemnieku saimniecībā.

Kā ziņots, padomju laika traktors uz Briseli devās 12.novembrī un galapunktā ieradās 22.novembrī un bija galvenais objekts Baltijas valstu lauksaimnieku rīkotajā protesta akcijā, kurā piedalījās apmēram 100 cilvēku.

Latvijas prasība Briselei ir objektīvi tiešie maksājumi visiem ES lauksaimniekiem, nosakot, ka minimālais maksājumu līmenis ir vismaz 80% apmērā no ES vidējā maksājuma, kas ir jāsaņem ikvienai ES dalībvalstij, sākot jau ar 2014.gadu. Tiešmaksājumi Latvijas zemniekiem patlaban ir viszemākajā līmenī ES, nepārsniedzot 63 latus par hektāru, kamēr vidējais ES rādītājs ir 266 eiro jeb 186 lati par hektāru.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.