Ziemassvētkos vizbiežāk plāno doties uz baznīcu

Vairums Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētkus plāno pavadīt mājās, ģimenes lokā. Kā svarīgu Ziemassvētku svinēšanas sastāvdaļu visbiežāk iedzīvotāji minējuši baznīcas apmeklējumu un, atbilstoši tradīcijām, bagātīgi klātu svētku galdu.

Neatņemama Ziemassvētku tradīcija ir dāvanu apmaiņa, bet, saņemot dāvanas, Latvijas iedzīvotāji iemīļojuši skaitīt dzejoļus, dažkārt izpildīt arī kādu dziesmu. Līdzās tradicionālajai svecīšu iedegšanai eglītē tika minētas arī oriģinālākas Ziemassvētku pavadīšanas tradīcijas, piemēram, slēpošana, iešana pirtī, darbības saistībā ar demogrāfijas uzlabošanu. Divi procenti iedzīvotāju plāno Ziemassvētkus pavadīt vienkārši atpūšoties vai guļot.

Atskatoties uz aizgājušo gadu, vairāk kā puse aptaujas dalībnieku to vērtējuši kā veiksmīgu. Veiksmīgais gads iedvesmojis tuviniekiem iegādāties vairāk dāvanu Ziemassvētkos. Tomēr dāvanu iegāde var sagādāt ne mazums raižu, gatavojoties svētkiem. Trīsdesmit deviņi procenti iedzīvotāju plāno iegādāties dāvanas par summu no 21 līdz 50 latiem, bet trīsdesmit trīs procenti plāno tērēt mazākas summas (līdz 20 Ls). Vairāk kā 50 latus dāvanām izdos divdesmit astoņi procenti, savukārt, deviņi procenti iedzīvotāju neplāno izdevumus dāvanu iegādei. Vairums cilvēku plāno šo naudas summu sadalīt dāvanām 5 un vairāk cilvēkiem.

Aptauja veikta 2012.gada 7.-10.decembrī, izmantojot pētījumu aģentūras FACTUM interneta paneli (izlases lielums 990 respondenti).

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais