Šogad fiziski aizskarti vairāk nekā 80 Rīgas sabiedriskā transporta kontrolieri

Šogad fiziski aizskarti vairāk nekā 80 Rīgas sabiedriskā transporta kontrolieri, liecina pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" apkopotā statistika.

Šā gada 11 mēnešos - līdz novembra beigām - reģistrēti 79 gadījumi, kad, pildot darba pienākumus, Kontroles dienesta darbinieki cietuši no agresīviem pasažieriem, bet decembrī šis skaitlis palielinājies - kā ziņots, sestdien, 15.decembrī, no iereibuša bezbiļetnieka dūrēm cietuši vēl divi kontrolieri.

Visvairāk fizisku konfliktu noticis martā, kad aizskarti 12 kontrolieri. Aprīlī pret kontrolieri fiziska agresija vērsta 11 gadījumos, septembrī - deviņos.

Pērn, 2011.gadā, fiziski aizskarti 80 kontrolieri.

Pēdējo divu gadu laikā nedaudz palielinājies agresīvo pasažieru skaits - pagājušā gadā kontrolieriem ar agresīvu pasažieru uzvedību nācies saskarties 131 reizi, bet šā gada 11 mēnešos - 134 reizes.

Pagaidām visvairāk agresīvu pasažieru kontrolieri šogad sastapuši martā, kad nācies saskarties ar 25 neapmierinātām personām, februārī - 18 un janvārī - 15.

"Rīgas satiksmes" preses sekretārs Viktors Zaķis norādīja, ka agresiju un fizisku spēku pret kontrolieriem vērš pasažieri, kuriem nav bijusi braukšanas biļete vai tā bijusi nederīga. "Ir bijuši pat uzbrukumi ar nazi. Kontrolieri stāsta, ka ir bijuši arī gadījumi, kad viņus atpazīst pēc darba laika un mēģina izrēķināties," atzina Zaķis.

Visi kontrolieri ir apdrošināti, tāpēc gadījumos, kad darbinieki cieš no agresīviem pasažieriem, medicīniskās apskates un darba traumu ārstēšanu sedz apdrošinātāji.

Šogad 13 kontrolieri cietuši nelaimes gadījumos, kas nav saistīti ar fizisku aizskaršanu. Pērn šādos negadījumos cietuši astoņi kontroles dienesta darbinieki.

Gan pērn, gan šā gada 11 mēnešos reģistrēti 46 gadījumi, kad kontrolieri pasažieriem snieguši palīdzību.

LETA jau ziņoja, ka no šā gada 26.novembra Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā mainīti soda apmēri par braukšanu bez biļetes un soda apmaksas sistēma. Bezbiļetniekam tagad ir iespēja samaksāt sodu uz vietas 3 latu apmērā.

Ja sods netiek apmaksāts uzreiz, pasažierim viena mēneša laikā pēc rēķina izrakstīšanas jāapmaksā līgumsods 5 latu apmērā, ja tas piemērots pirmo reizi gada laikā. Par atkārtotu braukšanu bez biļetes pasažierim var piemērot sodu 10 latu apmērā, bet par katru nākamo atkārtoto pārkāpumu līgumsoda apmērs tiek palielināts par 10 latiem, un tā apmērs var pieaugt līdz pat 40 latiem.

Iepriekš sods par braukšanu bez biļetes bija 2-5 latu apmērā.

Svarīgākais