Aicina Ziemassvētkus svinēt pie "dzīvām eglītēm"

Aicinot cilvēkus Ziemassvētkos un gadu mijā pušķot "dzīvas eglītes" - piemājas dārzos un podiņos, sabiedrībā populāri cilvēki vienojušies kopīgā akcijā ar devīzi: "Ziemassvētku eglīti - Latvijas mežu nākotnei".

Akcijas krusttēvs Valdis Kalnozols un krustmāte Marika Ģederte mudina sabiedrību necirst eglītes un nepirkt cirstās, bet svinēt ziemas saulgriežus pie "dzīvām eglītēm", kuras pavasarī, Zemes dienā, varētu iestādīt mežā, lai tās aug un bagātina Latvijas dabas resursus.

"Liela izaugusi egle tautsaimniecībai dod 5 kubikmetrus koksnes, savukārt viena hektāra laba egļu meža vērtība ir ap 25 tūkstošiem latu. Ja mēs šogad apstādīsim ar eglītēm vienu hektāru meža, pēc 80-100 gadiem mums būs meža audze vismaz pusmiljona latu vērtībā. Tā vietā, lai cirstu eglīti, aicinu tās pušķot podiņos un pavasarī pārstādīt mežā, lai sniegtu ieguldījumu tautsaimniecībai un valsts lielākajai bagātībai - mežam. Lizuma pusē esmu iestādījis ap diviem tūkstošiem ozolu, kā dāvanu saviem mazmazbērniem, bet nākamgad, Zemes dienā, starp tiem stādīsim eglītes. Lai izaugtu vareni ozoli, starp tiem jābūt vismaz divām eglēm", stāsta būvuzņēmējs Valdis Kalnozols.

"Rīgas Rātslaukums jau vēstures hronikās 16.gadsimtā tika pieminēts kā pirmā zināmā vieta, kur oficiāli tika izpušķota eglīte. Daži avoti min precīzi - 1510.gadu. Viens hektārs egļu nodrošina skābekli 40 cilvēkiem.

Ja reiz Latvija ir nonākusi pasaules redzeslokā kā zaļākā valsts pasaulē, varbūt ir vērts saglabāt šo statusu un cīnīties par to, iedvesmojot cilvēkus tomēr izvēlēties eglītes podiņos", mudina Latvijas galvenā blondīne Marika Ģederte.

Lai gan akcija "Ziemassvētku eglīti - Latvijas mežu nākotnei" vēl pat nav oficiāli atklāta, zaļā ideja ir izpelnījusies jau vairāku desmitu sabiedrībā atpazīstamu cilvēku atbalstu, - tā, piemēram, svinēt svētkus ar "dzīvām eglītēm" aicina Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars, dziedātājs Roberts Gobziņš, grupas "Astro'n'out" soliste Māra Upmane-Holšteina, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, operdziedātāja Inese Galante, radiodīdžejs Stass Florencevs, fotogrāfi Gatis Rozenfelds un Sergejs Kondrašins un daudzi citi.

Svarīgākais