Iļģuciema cietumnieces tiks ietērptas renesanses laika tērpos

© Raitis Plauks, f64

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments arī šogad atbalstījis biedrības "Iļģuciema sievietes" projektu "Notiesāto sieviešu psiholoģiskās spriedzes mazināšana un garīgā rehabilitācija Adventa laikā un Ziemassvētkos cietuma apstākļos".

Adventa laiks - Ziemassvētku gaidīšanas laiks cietuma apstākļos uzliek vēl papildus psiholoģisku slodzi, sievietes pastiprināti ilgojas pēc mājām, savas ģimenes un bērniem.

Tāpēc cietuma vadība kopā ar sabiedriskām organizācijām un citiem labas gribas cilvēkiem meklē iespēju šajā laika periodā nodrošināt notiesātās ar īpašiem rehabilitācijas pasākumiem, lai mazinātu psiholoģisko spriedzi un sniegtu palīdzību garīgai atjaunotnei.

No 14.-28.decembrim notiesātās, kuras prot un vēlas, adīs zeķes Mātes Terēzes tuvākmīlestības ordeņa Žēlsirdības misionāru aprūpējamajiem- bezpajumtniekiem. Šim nolūkam labas kvalitātes un krāsās bagāta dzija iepirkta no SIA "Limbažu Tīne", kas daudzus iepriekšējos gadus ziedoja savu produkciju zeķu adīšanai Latvijas bērnu namiem un maznodrošinātajām ģimenēm.

25.decembrī notiks V.E. arhibīskapa-metropolīta Zbigņeva Stankeviča vadītais

Ziemassvētku Dievkalpojums (svētā Mise) cietuma klubā. Arhibīskaps dalīs kristības, Pirmās Svētās Komūnijas un Iestiprināšanas Sakaramentus, un dos svētību arī Mātes un bērnu nodaļā. Projektā iedalīti līdzekļi arī nelielam cienastam visām dievkalpojuma apmeklētājām, kā arī saldumiem un augļiem bērniem un mātēm Mātes un bērnu nodaļā un nepilngadīgo audzināšanas nodaļas meitenēm; mazie bērni saņems arī kādu savam vecumam piemērotu dāvanu.

30.decembrī psiholoģiski depresētām sievietēm notiks fotosesija. (Organizē SIA "Retro Foto"- mākslinieki Inese un Edvīns Cibuļski).

Ap 20 sievietēm tiks ietērptas renesanses laika kostīmos un cepurēs, lai viņu ārējais izskats izmainītos līdz nepazīšanai. Pats fotografēšanās process, pārtapšana citā tēlā, kā arī pēc tam saņemtās 5 fotogrāfijas uz rokas, kuras viņas var sūtīt piederīgajiem, priecāties pašas un rādīt savām biedrenēm, cerams atstās uz viņām pozitīvu iespaidu, ļaus sajust sevi labākām, cēlākām, sievišķīgākām, dos spēku pieņemt un izturēt pelnīto sodu.

Ārpus šī projekta ietvariem notiesātās jau tika iesaistītas biedrības "Iļģuciema sievietes" nu jau vairāku gadu tradicionālajā akcijā "Adīsim Latvijas bērnu namiem". Dažas sievietes gatavoja Ziemassvētku apsveikumu kartiņas bērnu namiem, labdariem Latvijā un ārvalstīs, brīvprātīgajiem kalpotājiem, arhibīskapa Zbigņeva Stankeviča vadītā Ziemassvētku Dievkalpojuma viesiem.

Papildu informācija:

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.