Baidās izmantot sabiedrisko transportu agresīvu cilvēku, zagļu un tumsas dēļ

Populārākos iemeslus bailēm izmantot sabiedrisko transportu iedzīvotāji min nevēlamu cilvēku - alkohola vai narkotisko vielu reibumā - klātbūtni, zagļus un diennakts tumšo laiku, noskaidrots SKDS pētījumā. Skolēnus, studentus, sievietes bērnu kopšanas atvaļinājumā un rīdziniekus vairāk nekā citus iedzīvotājus satrauc drošība sabiedriskajā transportā.

Pētījumā noskaidrots, ka sabiedriskā transporta pasažierus nereti satrauc arī drošība ejot no vai uz pieturu, kā arī gaidot transportu pieturā. Krietni retāk iedzīvotājiem nedrošību rada neprofesionāli sabiedriskā transporta vadītāji. No visiem aptaujātajiem iedzīvotājiem, kuri izmanto sabiedrisko transportu, nedroši dažādu apstākļu dēļ kopumā jūtas 75 %.

"Gan oficiālā statistika par izdarīto noziegumu skaitu, gan mūsu pētījuma dati par iedzīvotāju sajūtām Rīgu ierindo nedrošo pilsētu topa pirmajā vietā, tāpēc likumsakarīgi rīdziniekus vairāk nekā citu pilsētu iedzīvotājus baida nedrošība sabiedriskajā transportā," skaidro drošības kompānijas GRIFS AG korporatīvo klientu apsardzes vadītājs Uģis Začs.

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes, Iekšlietu ministrijas un Valsts policijas publisko pārskatu datiem apmēram 51% jeb 26 229 no Latvijā veiktajiem noziegumiem pērn pastrādāti tieši galvaspilsētā. Savukārt drošākā vieta Latvijā ir Liepāja, kur noziegumu skaits ir bijis teju 24 reizes mazāks nekā Rīgā.

"Negodprātīgi cilvēki parasti par savu mērķi izraugās personas, kuras ir mazāk aizsargātas. Piemēram, ar somām un maisiņiem nokrāvies students vai jaunā māmiņa, kura slingā nes bērnu un vēl iepirkumu saini. Ja ir daudz mantu, kuras ne tikai apgrūtina pārvietošanos, bet arī to pārredzēšanu pilnā sabiedriskā transportā, tas atvieglo kabatzagļu ikdienu," stāsta U. Začs.

Svarīgākais