Maģisko skaitļu pievilinātie

© F64 Photo Agency

Alise un Andis Vārnas vakar bija pirmais pāris, kurš laulājās Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcijas dzimtsarakstu nodaļā. Jaunais vīrs sacīja, ka viņiem 12. ir nozīmīgs datums, tāpēc izvēlējušies to par savu kāzu dienu gada pēdējā mēnesī. Taču māņticīgi neesot un citu apsvērumu par labu zīmīgajam datumam 12.12.12 neesot bijis.

Kāzinieki dzimtsarakstu nodaļā pulcējās jau no paša rīta, pirmā ceremonija sākās pulksten 10, bet 12. decembra pēdējais līgavainis un līgava Pārdaugavas dzimtsarakstos gredzenus mija pulksten 16. Savukārt Igaunijā, Viljandi apriņķī, pirmā laulību reģistrācijas ceremonija sākusies pulksten 8.30, jo vairāki pāri vēlējušies apprecēties pirms darbadienas sākuma. Rīdzinieki uzreiz pēc laulību ceremonijas uz darbu tomēr nesteidzās.

Kaut arī gada vidū visu triju Latvijas galvaspilsētas dzimtsarakstu nodaļu vadītājas stāstīja, ka cilvēki gluži vai trako, lai pagūtu laulību ceremoniju pieteikt uz 12. decembrī, vēl otrdien Pārdaugavas izpilddirekcijas dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Danuta Šavdine sacīja, ka visi pietikušies pāri tomēr neieradīsies. Iepriekš viņas vietniece Aija Skuča stāstīja, ka arī citām reizēm kāzas bijis jāatliek un nebūt ne tāpēc, ka topošais vīrs un sieva sastrīdējušies tik ļoti, ka aiziet katrs uz savu pusi. Nereti viens no pāra strādā ārzemēs un, tā kā kāzu datums ir pieteikts un noteikts laikus, ne vienmēr var paredzēt, vai būs iespēja dabūt brīvas dienas, nopirkt biļetes lidojumam utt. Iemesli ir prozaiski. Tas nekas, ka cilvēki strādā ārpus valsts, apprecēties tomēr gribot dzimtenē. Starp citu, nākamais zīmīgais datums būs tikai pēc 89 gadiem un atkal sāksies ar 01.01.01., proti, 2101. gadā.

Andis un Alise pēc ceremonijas pacietīgi pozē fotogrāfam, un abu divus mēnešus vecā meitiņa Adriana ļauj vecākiem baudīt skaisto brīdi. Alise šķiet satraukusies un arī nogurusi, tomēr ļaujas pierunāties jautro viesu un fotogrāfa provokācijai – sabučoties ar vīru vienai mīļai kāzu bildei. Tikmēr vestibilā cits pēc cita ienāk vēl citi pāri. Anda un Alises runātīgā vedējmāte Sarmīte pagūst izstāstīt, ka Anda un Alises kāzu viesi bijuši saprotoši un atsaucīgi – visi labprāt piekrituši ne tikai atbraukt uz dzimtsarakstu nodaļu, bet arī pēc ceremonijas kopā ar jauno ģimeni izmest līkumu līdz Arkādijas parkam. Sarmīte esot ar abām rokām par Rīgas domes ieceri Arkādijā izveidot Mīlestības aleju – jaunlaulātajiem īpaši radītu romantisku stūrīti.

Toties daugavpilieši savējos kāzu dienā solījuši palutināt īpašāk – dzimtsarakstu nodaļa piedāvāja laulības reģistrāciju Daugavpils teātrī, uz skatuves. Lai laulības paliek atmiņā kā nebijis piedzīvojums un pārdzīvojums!

Tikmēr astrologi jau informē par veiksmīgākajiem kāzu datumiem nākamgad. Vislabvēlīgākās kāzu dienas būšot 3., 6., 7., 10., 12., 17., 21. Mēness diennakts. Pie altāra doties nevajadzētu Mēness un Saules aptumsuma dienās. 2013. gadā tas būtu 26. aprīlis, 18. oktobris, 10. maijs un 3. novembris. Negatīvs laiks kāzām ir arī periods no 23. februāra līdz 18. martam un no 20. jūlija līdz 11. novembrim.