Cilvēki ar invaliditāti vēlas viņiem pieejamākus masu medijus

Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija "Sustento" vēlas, lai masu mediji, it īpaši televīzija, kļūtu pieejamāka cilvēkiem ar invaliditāti, un prasa vairāk nodrošināt audio aprakstus, subtitrus un surdotulkojumus, aģentūrai LETA pastāstīja "Sustento" valdes priekšsēdētāja Gunta Anča.

"Sustento" pārstāvji šodien tikās ar Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) un Labklājības ministrijas (LM) pārstāvjiem, lai pārrunātu iespējas uzlabot plašsaziņas līdzekļu satura pieejamību.

Kā pastāstīja Anča, "Sustento" prasījusi, lai mediju saturs tiktu veidots ar cieņpilnu attieksmi. "Vēlamies, lai masu mediju saturs tiktu veidots, maksimāli ievērojot cieņpilnu attieksmi, nevis veidojot žēlumu, nožēlu vai nevajadzīgu līdzjūtību," sacīja Anča.

Tāpat organizācija vēlētos, lai cilvēki ar invaliditāti medijos vairāk parādītos kā daļa no sabiedrības, piemēram, biežāk tiktu iekļauti masu skatos, parādītos seriālos vai citos raidījumos. "Vēlamies veidot sapratni, ka mēs, cilvēki ar invaliditāti, esam turpat, kur visi pārējie - mēs ejam pa ielu, ejam veikalā, sēžam kafejnīcā pie blakus galdiņa, varam būt gan galvenais varonis seriālā, gan vienkāršs garāmgājējs," teica Anča.

"Sustento" vadītāja gan pastāstīja, ka izšķiroši lēmumi sanāksmes laikā netika pieņemti, jo sēdē piedalījušies maz cilvēku un to starpā neesot bijuši "lēmumu pieņēmēji". Tomēr, viņasprāt, tikšanās bijusi labs ievads tālākām sarunām.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.