Tiesa noraida pieteikumu par "Tele2" maksātnespēju

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa šodien noraidīja SIA "Telekomunikāciju šķīrējtiesa" maksātnespējas pieteikumu pret mobilo sakaru operatoru SIA "Tele2".

Kā ziņots, "Telekomunikāciju šķīrējtiesa" iesniedza maksātnespējas pieteikumu pret "Tele2" saistībā ar 45 000 latu parāda neatmaksāšanu. Uzņēmuma komercdirektors Kaspars Laurovs iepriekš skaidroja, ka "Telekomunikāciju šķīrējtiesa" uz sadarbības līguma pamata 2009.gadā veica "Tele2" dokumentu apstrādi un visus darbus nodeva "Tele2".

Laurovs aģentūrai LETA pēc sprieduma pasludināšanas norādīja, ka uzņēmums vērsīsies tiesā saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu par parāda piedziņu, rēķinoties, ka šāda tiesvedība var ieilgt vairāku gadu garumā. "Lūgsim tiesu uzlikt apgrūtinājumu "Tele2" kontam un parāda summu - aptuveni 45 000 latu - arestēt uz kompānijas konta līdz tiesvedības beigām," uzsvēra komercdirektors.

Savukārt "Tele2" sabiedrisko attiecību konsultante Egita Māliņa pauda gandarījumu par šodien pieņemto nolēmumu, kas esot zīme tam, ka uzņēmumi var būt drošāki par absurdu pieteikumu noraidīšanu. "Šis diemžēl nav pirmais gadījums, kas ir atsedzis nepatīkamu Latvijas likumdošanas pusi, proti, maksātnespējas pieteikums var tikt izmantots teju pret ikvienu uzņēmumu, lai izspiestu naudu," secināja Māliņa.

Kā ziņots, tiesas sēdē, kas notika 27.novembrī, "Tele2" pārstāvis tiesā zvērināts advokāts Agris Bitāns norādīja, ka 2009.gadā noslēgtās saistības starp mobilo sakaru operatoru un "Telekomunikāciju šķīrējtiesu" par parādnieku arhīvu sagatavošanu un nodošanu netika līdz galam izpildītas, tāpēc "Tele2" neveica visu pakalpojumu atmaksu, kas, pēc pieteicējas apgalvotā, patlaban ir 45 000 latu parāds. Tāpat Bitāns skaidroja, ka pieteicēja mēģināja "Tele2" iesniegt nevis klientu līgumu oriģinālus, bet gan kopijas, kas nenoteica izpildīto darbu.

Advokāts tiesai demonstrēja, ka veiktie pieņemšanas-nodošanas akti bija ļoti neprecīzi, jo tajos lielā skaitā gadījumu informācija par klientiem pārklājās, līdz ar to "Telekomunikāciju šķīrējtiesa" gribēja iegūt nepamatotus līdzekļus par nepareizu, krāpniecisku rīcību.

Tikmēr Laurovs tiesai skaidroja, ka attiecīgi pieņemšanas-nodošanas akti sniedz informāciju par katru klientu, tikai informācija par tiem ir daļēji šifrēta un "viņš neatceras, ko katrs cipariņš nozīmē". Tāpat viņš pauda neizpratni par to, kāpēc gan "Tele2" šo gadu garumā nevienu reizi netika norādījis, kas "Telekomunikāciju šķīrējtiesas" darbā uzņēmumu nav apmierinājis.

Kā aģentūrai LETA pēc sēdes pastāstīja Laurovs, "Tele2" uzsver savus veiksmīgos finansiālos rādītājus, reklāmās akcentē godprātīgo un prognozējamo attieksmi pret saviem klientiem, taču nesen Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), izvērtējot mobilo sakaru operatora reklāmas kampaņu "Bezmaksas telefons pirmklasniekam!", to atzinis par negodīgu komercpraksi un piemērojis 7000 latu naudas sodu.

Tikmēr par krāpšanas mēģinājumiem un dokumentu viltošanu Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē 22.novembrī tika ierosināts kriminālprocess pret "Telekomunikāciju šķīrējtiesas" amatpersonām.

Laurovs aģentūrai LETA šodien pastāstīja, ka "Tele2" ierosinātajā krimināllietā apstrīdētā pieņemšanas-nodošanas akta parakstītāji policijai ir atzinuši sava paraksta autentiskumu. Kā norādīja Laurovs, savu parakstu patiesumu policijā ir apliecinājuši abu pušu dokumenta parakstītāji - gan toreizējais "Tele2" Drošības nodaļas vadītājs Gvido Endlers, gan "Telekomunikāciju šķīrējtiesas" pilnvarotais pārstāvis.

Laurovs paskaidroja, ka, pēc "Tele2" domām, pie viņiem nav nonākuši pieņemšanas-nodošanas akti, vismaz to oriģināli, līdz ar to saņemtais materiāls būtībā ir makulatūra. Tomēr viņš pauda sašutumu par šādu secinājumu, jo būtībā par nevajadzīgu tiek nosaukta visa informācija par klientiem.

Laurovs pauda pārliecību, ka, visticamāk, "Tele2" savus dokumentus "vienkārši kaut kur ir nozaudējuši". Viņš norādīja, ka policijā tiks uzrādīti aktu oriģināli ar atbilstošajiem parakstiem, apstiprinot, ka "Telekomunikāciju šķīrējtiesas" īpašumā tādi ir. Pēc Laurova domām, līdz ar dokumentu pārbaudi un ekspertīzes veikšanu "viss process beigsies".

LETA jau ziņoja, ka Laurovs novembra vidū preses uzmanību izpelnījās saistībā ar vēl kādu strīdu - viņam piederošais uzņēmums SIA "MM Trade" neesot pildījis uzņemtās saistības pret VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) par vēsturiskas piecstāvu ēkas nomu Vecrīgā, Audēju ielā 7. VNĪ pārstāvji ar tiesu izpildītāju bija ieradušies apsekot savu namu Audēju ielā. Šī strīda dēļ darbu spiesta pārtraukt kafejnīca-bārs "Omes briljants", kuru iekārtojuši telpu apakšnomnieki.

Tāpat viņš preses uzmanības lokā nonācis saistībā ar pārvadājumiem ar kuģīšiem pa Rīgas kanālu. Konkurenti viņu vainojuši negodīgā rīcībā, bet Laurovs izteicis aizdomas par konkurentu politisku lobēšanu.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju uzņēmuma "Telekomunikāciju šķīrējtiesa" vienīgā īpašniece ir 78 gadus vecā Valeska Kalniņa, bet uzņēmuma vienīgais valdes loceklis ir Edgars Zēvels.

Uzņēmuma "Telekomunikāciju šķīrējtiesa" apgrozījums 2011.gadā bija 71 791 lats, bet peļņa 6860 lati. 2010.gadā uzņēmums apgrozījis 10 379 latus, bet nopelnījis - 1035 latus.

Zvērināta tiesu izpildītāja Vita Galvāne šogad uzņēmumam "Telekomunikāciju šķīrējtiesa" piemērojusi visu veidu pārreģistrācijas aizliegumu, liecina "Firmas.lv" dati.

Savukārt "Tele2" ir "Tele2 AB" grupas uzņēmums, kas ir viena no Eiropas lielākajām telekomunikāciju kompānijām un nodrošina mobilos sakarus, datu pārraidi, fiksētos telekomunikāciju un interneta pakalpojumus vairāk nekā 36 miljoniem klientu 11 valstīs. Latvijā "Tele2" pakalpojumus lieto vairāk nekā miljons klientu.

Šā gada deviņos mēnešos "Tele2" apgrozījums bija 60,5 miljoni latu, bet EBITDA jeb peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas - 21,5 miljoni latu.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.