Cimdars: Līdz pašvaldību vēlēšanām ir pietiekami daudz laika VARAM grozījumu ieviešanai

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars uzskata, ka līdz pašvaldību vēlēšanām ir pietiekami daudz laika, lai ieviestu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas virzītos grozījumus par deputātu skaita samazināšanu.

Kā ziņots, šodien valdības komiteja atbalstīja grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kas paredz, ka jau uznākamajām pašvaldību vēlēšanām tiks samazināts deputātu skaits pašvaldībās, atbilstoši tajās dzīvojošo iedzīvotāju skaitam.

Cimdars aģentūrai LETA norādīja, ka starptautiskās normas būtu pret vēlēšanu regulējošo likumu labošanu salīdzinoši neilgu laiku pirms vēlēšanām vien tad, ja šādām izmaiņām būtu slēpts mērķis dot iespēju valdošajai varai nostiprināt savas pozīcijas, taču šis noteikti nav tas gadījums. "Nevar runāt, ka starptautiskās normas liedz samazināt deputātu skaitu mazāk par gadu pirms vēlēšanām," viņš pauda.

Cimdars arī uzsvēra, ka CVK nav problēmu paspēt pielāgoties jaunajām normām un ir pietiekami daudz laika tās īstenot, ja vien Saeima grozījumus paspēj pieņemt līdz nākamā gada martam.

Paužot savu personisko viedokli, CVK priekšsēdētājs atzina, ka pašlaik novadu domēs esošais deputātu skaits ir lielāks nekā pirms administratīvi teritoriālās reformas un tika ieviests kā kompromiss, lai panāktu atbalstu novadu veidošanai. Tomēr Cimdars norādīja, ka tas lēmumu pieņemšanu dažkārt padara lēnāku. "Tas ir kā mēģināt iekāpt vilcienā, kad tas jau ir aizgājis," tēlaini salīdzināja CVK priekšsēdis.

"Ja ir tāds vēsturiskais brīdis, kad pašvaldību pārvaldībā ir vajadzīgas izmaiņas, tad ar mazāku deputātu skaitu to ir daudz vieglāk izdarīt un tas iespējams ātrāk," atzina Cimdars.

Viņš stāstīja, ka vēlēšanas ir jāizsludina trīs mēnešus pirms to norises datuma, tātad marta sākumā un lielākoties tajā laikā arī notiks reālā sarakstu veidošana, kad deputātu skaitam ir jābūt zināmam, līdz ar to grozījumu pieņemšanai laika pietiek, ja vien tam ir politiskā griba.

Grozījumi paredz, ja novadā dzīvo līdz 5000 cilvēku, tad ievēlami ir deviņi deputāti, ja no 5001 līdz 20 000, tad jāievēl 11 deputāti.

Ja reģistrēto iedzīvotāju skaits ir no 20 001 līdz 50 000, tad ievēlē 13 deputātus, bet, ja novadā ir vairāk nekā 50 000 iedzīvotāju, tad ievēlē 15 deputātus. Republikas pilsētas domē ievēlē 13 deputātus, ja iedzīvotāju skaits ir līdz 50 000, bet, ja tas pārsniedz 50 000, tad ievēlē 15 deputātus.

Savukārt Rīgas domē ievēlējamo deputātu skaitu paredzēts samazināt no 60 uz 35. Ministrija norāda, ka Rīgas domes deputātu skaita samazināšana atbilst proporcionalitātes principam, kāds tiek ievērots Saeimas vēlēšanās, kur 100 deputāti pārstāv divus miljonus iedzīvotāju. Saskaņā ar grozījumiem 35 Rīgas domes deputāti pārstāvētu 0,7 miljonus rīdzinieku. Šāds deputātu skaits būtu pietiekams, lai nodrošinātu domes deputātu darbu frakcijās un komitejās.

Latvijā

Efektīvai valsts austrumu robežas aizsardzībai par pilna laika vienībām būtu jāpārveido vismaz divi pierobežas Zemessardzes bataljoni, sociālajā tīklā "Facebook" norādījis Ziemeļvalstu noturības organizācijas (CIREN) līdzdibinātājs, bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Svarīgākais