Circene: Ļoti daudzi atbalsta jaunos ģimenes ārstu kvalitātes kritērijus

Veselības ministre Ingrīda Circene (V) vēl nav saņēmusi oficiālo Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) vēstuli, kurā mediķi prasa ministres demisiju, tomēr viņa ir gatava tikties ar ģimenes ārstiem, lai risinātu domstarpības, un vienlaikus uzsver, ka jaunajai ģimenes ārstu kvalitātes kritēriju sistēmai ir ļoti daudz atbalstītāju.

Ministre šodien žurnālistiem sacīja, ka nesaprašanos ar ģimenes ārstiem visdrīzāk risinās vēlreiz ar viņiem tiekoties, lai tiktu skaidrībā, kas īsti mainījies kopš pēdējās tikšanās, kurā, pēc ministres teiktā, tika panākta vienošanās par visu, izņemot kritēriju obligātumu.

"Mēs nebūt nesam ieinteresēti kaut kādā veidā radīt asumus," izteicās ministre.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka VM ir saņēmusi ļoti lielu atbalstu jaunajiem kritērijiem, tai skaitā no Latvijas Pensionāru federācijas un Slimnīcu biedrības.

VM mājaslapā publicētā informācija liecina, ka kritērijus atbalsta arī Latvijas Diabēta federācija, Latvijas Sabiedrības veselības fonds, Nacionālais veselības dienests, Rīgas Stradiņa universitāte, Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija "Sustento", Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks" un Zarnu vēža pacientu biedrība "EuropaColon Latvija".

Tā kā LĢĀA vēstule līdz Veselības ministrijai (VM) vēl nav nonākusi, sīkāk par atkārtotu veselības ministres un ģimenes ārstu tikšanos varēs spriest tikai pēc tās saņemšanas, aģentūrai LETA sacīja ministres preses sekretāre Aija Bukova-Žideļūna.

Kā ziņots, ka LĢĀA 5.decembrī izsūtīja vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), tiesībsargam Jurim Jansonam un veselības ministrei, kurā prasa ministres demisiju, pamato savu lēmumu un vienlaikus lūdz VM ņemt vērā iesniegtos iebildumus plānotajiem Ministru kabineta noteikumu grozījumiem, kas regulē arī ģimenes ārstu darbu.

"Veselības ministrei Ingrīdai Circenei pēc vairāk nekā gada atrašanās ministres amatā joprojām trūkst reālajai situācijai atbilstošas primārās veselības aprūpes attīstības stratēģijas. Veselības ministres realizētā veselības politika ir sabiedrībai bīstama un primāro veselības aprūpi degradējoša, tāpēc prasām ministres demisiju," teikts LĢĀA vēstulē.

Asociācija uzsver, ka pretēji veselības ministres teiktajam, 22.novembra tikšanās laikā, lai pārrunātu plānotās izmaiņas ģimenes ārstu darbā, vienošanās par būtiskākajiem jautājumiem netika panākta.

Svarīgākais