PMLP: Latvijā samazinājies naturalizēties gribētāju skaits

Latvijā ir samazinājies naturalizēties gribētāju skaits, šorīt LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) šefs Vilnis Jēkabsons.

Pēc PMLP rīcībā esošajiem datiem, pirms pieciem gadiem naturalizācijas eksāmenu kārtojuši apmēram 3000 cilvēki, pašlaik to skaits ir samazinājies līdz 2000. "Ir tendence, ka naturalizēties vēlas mazāk, jo apkārt klīst dažāda informācija, ka nepilsoņi varētu pilsonību iegūt automātiski, ka Latvijā varētu būt divas valodas un tamlīdzīgi," sacīja Jēkabsons, piebilstot, ka daudzi to arī gaida.

PMLP vadītājs uzsvēra, ka pilsonības eksāmenu tomēr kārto liels skaits cilvēku, pārsvarā jauni cilvēki līdz 30 gadu vecumam, kuriem valsts valodas zināšanas vajadzīgas darba dēļ.

Kā ziņots, 24,8% nepilsoņu uzskata, ka viņiem pilsonība pienākas automātiski, liecina Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijā prezentētā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) veiktā aptauja.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) 1.novembrī nolēma neizsludināt parakstu vākšanas otro posmu referenduma ierosināšanai par vēlētāju iesniegto likumprojektu "Grozījumi Pilsonības likumā" par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem, jo piedāvājums "nav pilnīgi izstrādāts".

Savukārt februārī Latvijā referendumā par valsts valodas statusa piemērošanu krievu valodai lielākā daļa balsstiesīgo iedzīvotāju šo ideju noraidīja.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.