Prezidents: Policistam Latvijā jājūtas drošam par sevi arī pēc karjeras beigām

Par godu Valsts policijas 94.gadadienai notiek ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa un Barikāžu laikā kritušo piemiņas vietās Bastejkalnā. © F64 Photo Agency

Ir jāmeklē risinājumi, lai policists Latvijā varētu justies drošs par sevi arī pēc profesionālās karjeras beigām, šodien Policijas dienas svinīgajā pasākumā Iekšlietu ministrijā (IeM) sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Patlaban izdienas pensijā aizgājušie policisti, pēc Bērziņa domām, nevar justies pietiekami droši par savu nākotni, un tas neesot godīgi.

Prezidents uzskata, ka tuvākajā laikā ir jārisina arī jautājums par augstākā līmeņa izglītību policistiem. "Šajā jomā ir jāmeklē ceļi uz priekšu," iespējams, pat Baltijas mērogā, svinīgajā uzrunā policistiem sacīja Bērziņš.

Valsts augstākā amatpersona atzina, ka kopumā policija pēdējā laikā ir ieguvusi pārliecinošu sabiedrības uzticību. Vēl nesen, kad iekšlietu dienestos notika reģionālā reforma, sabiedrībā un pašā dienestā valdīja nemiers par to, vai iecerēto izdosies īstenot gana labi, bet nu viss ir nokārtojies, norādīja Bērziņš.

Prezidents piebilda, ka ir ļoti apmierināts ar Valsts policijas (VP) vadību, jo pirmajā vietā tai esot cilvēcība. Policistiem svētkos Bērziņš novēlēja veiksmi, turpmāku attīstību un saskaņu ģimenē.

Apsveikumu policistiem bija nosūtījusi arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V). Arī viņa atzīmēja patīkamo faktu, ka ir audzis sabiedrības atbalsts un uzticēšanās policijai. Āboltiņa novēlēja dienestam turpināt augt.

Tāpat rakstisku apsveikumu VP bija nosūtījis Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), kurš šodien ir apslimis. Viņš policistiem novēlēja labu veselību, izturību, degsmi un ticību sava darba nozīmīgumam arī turpmāk.

Premjers apsveikumā atzīmēja, ka sabiedriskā kārtība un drošība ir, bija un būs viena no demokrātiskas valsts prioritātēm. Dombrovskis norādīja, ka augstu novērtē policistu nesavtīgo darbu un izjūt gandarījumu par iespēju novērtēt to arī materiāli, no nākamā gada nedaudz palielinot policistu atalgojumu.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) savu svētku uzrunu sāka, atgādinot, ka drošība ir viena no būtiskākajām cilvēka pamatvajadzībām, un tieši VP ir tā, kas Latvijas iedzīvotājiem sniedz šo iespēju - dzīvot, strādāt, veidot ģimeni un audzināt bērnus drošā vidē.

Kozlovskis atzīmēja, ka pēdējā laikā valstī ir krities smago noziegumu skaits, tai pašā laikā noziegumi kļuvuši komplicētāki, policijai radot arvien jaunus izaicinājumus. Ministrs norādīja, ka daudz tiek strādāts arī pie VP prestiža celšanas, un šajā virzienā viens no pirmajiem un būtiskajiem soļiem bijusi nākamgad sagaidāmā atalgojuma palielināšana dienestā.

Kā īpaši nozīmīgu un vērtīgu Kozlovskis atzīmēja arī ieguldīto darbu VP attīstības koncepcijas izstrādē. Šajā dokumentā plānots noteikt skaidrus policijas mērķus, amatpersonu motivāciju un kritērijus.

Kā ziņots, VP šodien ar dažādiem pasākumiem svin savas dibināšanas 94.gadadienu.

Jau plkst.9 VP priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis un policijas reģionu pārvalžu priekšnieki, kā arī citas augstas dienesta amatpersonas pie Laimas pulksteņa tikās ar iekšlietu ministru Kozlovski un ministrijas valsts sekretāri Ilzi Pētersoni-Godmani, lai visi kopīgi noliktu ziedus pie Brīvības pieminekļa un Barikāžu laikā kritušo piemiņas vietās Bastejkalnā.

Pēc tam VP amatpersonas un viesi pulcējās pasākumā IeM, kur pēc svētku uzrunām tika apbalvoti gada labākie policisti.

Policija Latvijā darbu sāka 1918.gada 5.decembrī, tāpēc šajā datumā katru gadu tiek svinēta Policijas diena.

Svarīgākais