Divu mēnešu laikā reģistrēti 1753 iesniegumi par nodokļu parāda daļēju dzēšanu

Divu mēnešu laikā kopš 1.oktobra, kad uzņēmēji un fiziskās personas varēja sākt pieteikties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) nodokļu parāda daļējai dzēšanai, ir reģistrēti 1753 iesniegumi.

Kā aģentūru LETA informēja VID Sabiedrisko attiecību daļā, no 1.oktobra līdz 3.decembrim VID ir reģistrējis 1038 iesniegumus no juridiskām personām un 715 iesniegumus no fiziskām personām par piedalīšanos nodokļu atbalsta pasākumā.

No 1.oktobra līdz 30.novembrim ir pieņemti 15 lēmumi par nokavējuma naudas un soda naudas dzēšanu, kopējā dzēstā parāda summa ir 12 778 lati. Bet no 1.oktobra līdz 3.decembrim ir pieņemti 1173 lēmumi par nodokļu atbalsta pasākuma piemērošanu, kopējā parāda summa šajos lēmumos ir 7,73 miljoni latu.

Jau ziņots, ka no 1.oktobra nodokļu maksātāji, kuriem ir izveidojies nodokļu parāds, var pieteikties īpašai atbalsta programmai.

Nodokļu atbalsta pasākumam var pieteikties tie nodokļu maksātāji - gan fiziskas, gan juridiskas personas -, kuriem uz 2011.gada 1.septembri ir izveidojies nodokļu parāds, kas līdz šā gada 1.oktobrim nav samaksāts.

Nodokļu atbalsta pasākums paredz, ka tiks dzēsta nokavējuma nauda un 90% no soda naudas, ja nodokļu maksātājs līdz VID noteiktajam datumam samaksā nodokļu pamatparādu un ar to saistīto soda naudu 10% apmērā. Soda nauda tiek dzēsta no tādiem parādiem, kas izveidojušies par nesamaksātu iedzīvotāju ienākuma nodokli, uzņēmuma ienākuma nodokli, pievienotās vērtības nodokli, akcīzes nodokli, muitas nodokļiem, valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām, dabas resursu nodokli un nekustamā īpašuma nodokli.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa, uzņēmumu ienākuma nodokļa, pievienotās vērtības nodokļa, akcīzes nodokļa, muitas nodokļu, valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu un dabas resursu nodokļa nodokļu atbalsta pasākumu administrēs VID, bet nekustamā īpašuma nodokļa nodokļu atbalsta pasākumu - konkrētās pašvaldības.

Aprēķinātajam nodokļu atbalsta pasākuma maksājumam, kas veidojas no nodokļu pamatparāda un sodas naudas 10% apmērā summas, nodokļu maksātājiem ir tiesības lūgt termiņa pagarinājuma piešķiršanu. VID šim maksājumam var piešķirt termiņa pagarinājumu, nosakot, ka maksājums ir jāizdara reizi mēnesī un tas katru mēnesi būs vienāds. VID maksājuma samaksas termiņu var pagarināt līdz 60 mēnešiem, un maksājumam ir jābūt vismaz 50 latu apmērā katrā nodokļu veidā.

Lai noskaidrotu, vai ir nodokļu parāds uz 2011.gada 1.septembri un cik tas ir liels, nodokļu maksātājs iesniedz VID informācijas pieprasījumu par nodokļu atbalsta pasākuma maksājumiem. Visiem tiem, kuri ir EDS lietotāji, šis process ir padarīts īpaši vienkāršs, proti, viņi šo informāciju var apskatīties EDS. Tie kuri nav EDS lietotāji, informācijas pieprasījumu iesniedz vai nu VID klientu apkalpošanas centros, pa pastu vai, izmantojot drošu elektronisko parakstu, - pa e-pastu.

Tikai pēc tam, kad nodokļu pamatparāda, nokavējuma naudas un soda naudas apmērs pēc stāvokļa 2011.gada 1.septembrī ir noskaidrots, nodokļu maksātājs var iesniegt VID iesniegumu par piedalīšanos nodokļu atbalsta pasākumā.

Iesniegumā pa nodokļu veidiem jānorāda nodokļu pamatparāda summa, nokavējuma naudas summa, uz pamatparādu attiecināmā soda naudas summa pēc stāvokļa 2011.gada 1.septembrī, kā arī jānorāda, cik mēnešu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par nodokļu atbalsta pasākuma piemērošanu nodokļu maksātājs apņemas samaksāt aprēķināto nodokļu atbalsta pasākuma maksājumu.

Saņemot nodokļu maksātāja iesniegumu par piedalīšanos nodokļu atbalsta pasākumā, VID lēmumu par nodokļu atbalsta pasākuma piemērošanu vai lēmumu par atteikumu piemērot nodokļu atbalsta pasākumu VID pieņems 30 dienu laikā.

VID gan norāda, ka nodokļu atbalsta pasākumā nevar piedalīties tie nodokļu maksātāji, par kuriem tiesa pieņēmusi lēmumu par maksātnespējas procesa pasludināšanu.

Saskaņā ar VID apkopoto informāciju, uz atbalstu varētu pretendēt 110 000 nodokļu maksātāju, no tiem 62% - juridiskās personas.