Latvijas Korupcijas uztveres indekss joprojām kritiski zems - 49 balles no 100

Latvijas korupcijas uztveres indekss (KUI) šogad ir nemainīgi zems - tās ir 49 balles no 100, un kopš vēsturiski labākā rezultāta 2008.gadā, indekss ir būtiski pazeminājies, un ir kritiski zems.

"Sabiedrības par atklātību "Delna"" un organizācijas "Transparency International" veiktajā korupcijas uztveres indeksa izvērtējumā Igaunijas KUI ir 64 balles, bet Lietuvas - 54 balles. Savukārt Eiropas Savienības valstu vidū par Latviju vēl sliktāks rezultāts ir piecām valstīm - Grieķijai, Bulgārijai, Itālijai, Rumānijai un Slovākijai.

Labākie rādītāji ir tām valstīm, kas ir pēc iespējas tuvāk 100 ballēm - tās ir Dānija, Somija un Jaunzēlande, kurām ir 90 balles.

Kā norāda organizācija "Delna", bez būtiskiem uzlabojumiem tiesu varā mazināt korupciju būs grūti. "Delnas" direktors Kristaps Petermanis šodien žurnālistiem atzina, ka KUI pasaulē ir satraucošs, jo vidējais kopējais rādītājs ir 43 balles.

Petermanis norādīja, ka Latvija var "uzsist sev uz pleca", ka KUI rādītājos ir apsteigusi visas pārējās bijušās padomju savienības valstis, taču, skatoties Eiropas Savienības kontekstā, Latvijai īsti nav ar ko lepoties.

Zināms pārsteigums esot, ka Čehijai un Slovākijai ir sliktāki rādītāji par Latviju, ko ietekmēja vairāki skaļi korupcijas skandāli. Savukārt pozitīvi ir, ka Latvija ir atrāvusies no Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas.

Pagājušajā gadā KUI Latvijai bija 49.

Šogad, novērtējot KUI, ir izmantota jauna metodoloģija, bija pieejami jauni avoti, līdz ar to ir uzlabota datu interpretācija un precizitāte.

Svarīgākais