Vēlas rīkot tautas manifestāciju par atmodas vērtībām

Vairākas sabiedriskās organizācijas - Jāņa Čakstes demokrātijas un ilgtspējīgas attīstības biedrība, "Asociācija Ģimene", Latvijas Ordeņu brālība un citas - Rīgas domē iesniegušas lūgumu barikāžu aizstāvju atceres dienā, 20.janvārī, Doma laukumā rīkot plašu tautas manifestāciju "Uz barikādēm - par Latvijas pastāvēšanu!", aģentūru LETA informēja manifestācijas organizatoru pārstāve Eva Lūse.

"Latvijas valstiskuma atjaunošanai aprit 21 gads. Beidzot esam kļuvuši pilngadīgi, tāpēc vēlamies paši lemt savu likteni. Mums ir jāatgriežas pie atmodas laika ideāliem un vērtībām," uzskata manifestācijas iniciatori.

Manifestācijas organizatori uzsver, ka tās galvenais mērķis ir atjaunot demokrātiju valstī, lai nosargātu nacionālo suverenitāti, pašapziņu un dabīgu ģimeni, kas ir katras tautas izdzīvošanas pamatā.

Tautas manifestācijas rīkotāji aicina vienoties visas tautības un vecuma cilvēkus nacionālas valsts idejas vārdā, lai nodrošinātu augstu morāli politikā, godprātīgu valsts pārvaldi, demokrātijas pamatprincipu ievērošanu, tradicionālas ģimenes vērtības aizsardzību.

Tautas sapulces rīkotāji aicina vectētiņus un vecmāmiņas, represētos un karā izdzīvojušos, pedagogus un mediķus, mācītājus un draudžu locekļus, inteliģenci un studentus, topošos un esošos vecākus, visu tautību cilvēkus, kuri ciena Latvijas valsti, vienoties un uzturēt dzīvu barikāžu laika sapni - brīva un neatkarīga Latvija. "Iestāsimies par mūsu ģimenēm un bērniem, jo tas ir vienīgais ilgtspējīgas Latvijas garants," uzsver akcijas organizatori.

Kā norāda aktīvisti, latvieši ir viena no straujāk izmirstošajām tautām pasaulē, jaunieši, ģimenes ar bērniem turpina pamest Latviju, nacionālās bagātības ir izsaimniekotas, lauki iztukšoti, sagrauts iekšējais tirgus, un valsts pakļaujas aizvien lielākam ārvalstu banku diktātam, kamēr krīzes smagums ir uzvelts tikai uz vienkāršās tautas pleciem.

"Šodien sākam zaudēt arī vārda brīvību un demokrātijas pamatprincipus, par ko liecina eiro steidzīgā ieviešana, ignorējot vairākuma viedokli, kā arī aizvien uzstājīgāki centieni graut tradicionālo ģimenes modeli, vērtības, mūsu bērnu un jauniešu tikumību. Atsevišķi pašmāju politiķi, "eksperti", nevalstiskās organizācijas, kuras tiek sponsorētas no ārzemēm, lobē savas intereses, aizbildinoties ar dzimumu līdztiesību, rūpēm par reproduktīvo veselību, cilvēktiesībām, apzināti grauj Latvijas likumdošanā nopamatoto ģimenes tiesību izpratni," teikts medijiem izplatītajā paziņojumā.

Manifestācijas idejas autori norāda, ka Ministru kabinets pirmdien ārkārtas sēdē ir noraidījis tieslietu ministra argumentāciju Latvijā neatbalstīt Eiropas Savienības Komisijas prasīto partnerattiecību mantisko attiecību regulu, un jau rīt par šiem jautājumiem lems Saeimas deputāti.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.