Lāči Mikus un Puika veiksmīgi atgriezušies mājās Līgatnes dabas takās

Abi lāči - Mikus un Puika - vakar veiksmīgi pārvesti no dzīvnieku patversmes "Mežavairogi" uz jaunuzcelto māju Līgatnes dabas takās, kas tika uzbūvēta, pateicoties ziedotājiem, aģentūru LETA informēja dabas takās.

Veterinārārsti abu lāču pašreizējo stāvokli novērtējuši kā apmierinošu atbilstošajai situācijai. Turpmākās divas nedēļas lāči atradīsies pastiprinātā veterinārārstu uzraudzībā.

"Esam gandarīti par speciālistu profesionālo darbu, organizējot lāču atgriešanos Līgatnē. Diemžēl, kamēr netiks uzbūvēts žogs, apmeklētājiem lāču mājas iemītnieki redzami nebūs. Lāču pastaigu žogs tiks uzbūvēts tikai tādā gadījumā, ja tiks rasts finansējums tā izbūvei," informēja Līgatnes dabas taku vadītāja Sigita Šulca.

Neraugoties uz to, ka līdzekļi lāču mājas būvniecībai tiek meklēti jau trešo gadu, problēma īpaši aktualizējās pērnā gada nogalē. Neskatoties uz gauso naudas piesaisti no valsts puses, ziedotājiem pievienojušies aktīvie lāču mājas būvniecības atbalstītāji ne tikai Latvijā, bet visā plašajā pasaulē.

Pašlaik lāču mājas būvniecības, iekārtošanas, formalitāšu kārtošanas un pārvešanas kopējās izmaksas sastāda Ls 48 758. Kopējā saziedotā un piešķirtā naudas summa ir Ls 34 315, kā arī ziedoti materiāli. Neskatoties uz nozīmīgo atbalstu, šī summa ir par mazu, lai norēķinātos ar visiem, kuri iesaistījušies lāču mājas būvniecībā.

"Gaujas nacionālā parka fonds" (GNP fonds) turpina meklēt finansējumu, lai varētu pēc iespējas ātrāk norēķināties ar būvniekiem un pakalpojumu sniedzējiem. GNP fondam pašlaik pietrūkst Ls 14 443, lai norēķinātos ar visiem pakalpojumu sniedzējiem. Par finanšu trūkumu informētas arī atbildīgās institūcijas.

Fonda un Līgatnes dabas taku vadība teic lielu paldies Latvijas iedzīvotājiem, Meža attīstības fondam, Borisa un Ināras Teterevu fondam par ievērojamo devumu un ziedojumu, pateicoties kuram bija iespēja sākt jaunās lāču mājas būvniecību. Paldies par ieguldījumu arī uzņēmumiem, kas ziedoja finiera plāksnes, vārtu komplektu un koka mietus ierobežojošai sētai.

GNP fonds izsaka pateicību radošajai un aktīvajai būvkompānijai SIA "Konsors", kas ieguldīja līdzekļus, darbu un pašiniciatīvu lāču mājas būvniecības procesā.

Pateicība tiek izteikta arī dzīvnieku patversmes "Mežavairogi" saimniekiem, kas visu šo laiku rūpējās par Līgatnes dabas taku lāču puikām. Pateicība Līgatnes dabas taku, Dabas aizsardzības pārvaldes, Valsts policijas darbiniekiem, personīgi Edmundam Zivtiņam un Jānim Gobam, veterinārārstiem Arno Klevinskim un Guntaram Berķim, Ingmāram Līdakam par aktīvu iesaistīšanos lāču pārvešanas procesos. Pateicība arī uzņēmumam, personīgi Kasparam Liepiņam, par svaru sagādāšanu lāču svēršanai.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais