Hakeri uzlauž Valsts prezidenta interneta mājaslapu

© www.nra.lv

Hakeri par godu šodienas valsts jubilejai uzlauzuši Valsts prezidenta interneta mājaslapu - šorīt to atverot, parādās ievietots hakera paziņojums.

No rīta atverot Valsts prezidenta interneta mājaslapu ""www.president.lv", uzreiz varēja izlasīt hakera ievietoto paziņojumu, kurā rakstīts: "Sveiciens 91.gadadienā, Prezidenta kungs, glābiet valsti! Līdz 92.gadadienai varam nenovilkt".

Pēc attiecīgā paziņojuma apstiprināšanas, parādās sakaru operatora "Tele2" interneta mājaslapa "www.varoni.lv", no kuras Valsts prezidenta mājaslapas apmeklētājs tiek uzrunāts apmeklēt sakaru operatora mājaslapu ar sveicienu no kustības "Varoņi".

Valsts prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa aģentūrai LETA apstiprināja informāciju, ka šodien ir notikusi mājaslapas uzlaušana.

Viņa piebilda, ka Krimināllikums (241.pants un 243.pants) paredz kriminālatbildību par šādu patvaļīgu rīcību, tāpēc Valsts prezidenta kanceleja ir jau sazinājusies ar tiesībsargājošām iestādēm par šī gadījuma izmeklēšanas uzsākšanu. Vienlaicīgi kanceleja kopā ar mājaslapas uzturētājiem šobrīd strādā, lai atjaunotu "www.president.lv" darbību.

Tomēr, lai saglabātu Latvijas 91.dzimšanas dienas svētku sajūtu, plašākus komentārus Valsts prezidenta kanceleja šodien nesniegs.

Kā novēroja aģentūra LETA, tad pārējo valsts institūciju interneta mājaslapu šodien no rīta hakeris nebija uzlauzis.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, tad šis gadījums varētu būt trešais, kad hakeri uzlauzuši valsts institūciju interneta mājas lapas.

Piemēram, 2007.gadā hakeri bija uzlauzuši Iekšlietu ministrijas interneta mājaslapu. Toreiz atverot ministrijas interneta mājaslapu ""www.iem.gov.lv", uzreiz varēja izlasīt hakera ievietoto paziņojumu, kurā bija rakstīts jautājums: "Kas notiek mūsu valstī? Atbildes pašas nenāks, tās ir jāsniedz...".

Savukārt pirms minētā gadījuma, tika uzlauzta Valsts policijas interneta mājaslapa.

Latvijā

Latvijas Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācija (LPABA) piekrīt likuma grozījumiem par Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) polises nepieciešamības izbeigšanu, ja transporta līdzeklis uz laiku ir pārtraucis reģistrāciju valsts vai pašvaldību transportlīdzekļu reģistrā, taču iebilst pret transportlīdzekļa numura zīmju nodošanas prasību.

Svarīgākais