Labie darbi sāk Adventes laiku

© f64

Ziemassvētku gaidīšanas laiks ir īstais brīdis, kad ar bērniem runāt par labestību, mīlestību un otram došanas prieku, uzskata Rīgas Kristīgās vidusskolas direktore Iveta Gaile. Šogad visu klašu skolēni paši savām rokām gatavo Adventes vainagus ne tikai skolai, bet arī dāvanām vecajiem ļaudīm Sv. Pāvila baznīcas draudzē. «Kā ziedot naudu, to cilvēki zina, taču svarīgi saprast, ka ne vienmēr tai jābūt naudai, svarīgi ir saprast labdarības būtību un ideju – ka tu vari palīdzēt kādam citam un iepriecināt viņu arī ar paša rokām darinātu dāvanu,» saka direktore.

Skolas zālē ceturtdienas pēcpusdienā norit aktīva rosīšanās – jau ienākot ikviens var sajust skuju smaržu.

Bērni no visām klasēm gatavo Adventes vainagus – egļu zari, salmi, čiekuri, krāsainas lentes, spīdumi, sveces. Viss, ko paši bērni kopā ar vecākiem sagādājuši, tagad tiek izmantots, lai taptu vainagi skolai un dāvanām vientuļiem sirmgalvjiem. «Bērni čakli ir vākuši čiekurus, salmus un dažādus citus materiālus,» Neatkarīgajai stāsta skolēnu vecāku pārstāve Dzintra Finka. Ideja par šādu pasākumu radusies gan bērniem, gan vecākiem. «Pirms svētkiem vienmēr ir jādomā, kā sapost skolu, kā svētkus padarīt gaišākus arī līdzcilvēkiem, un mūsu bērni vienmēr ir gatavi darboties, it īpaši, ja tas ir kas radošs,» atklāj D. Finka. Skolas direktore slavē skolēnus un viņu vecākus, no kuriem vienmēr idejas birst kā zirņi: «Šis ir brīnišķīgs laiks, lai ar bērniem runātu par labdarības nozīmi un ne tikai runātu, bet lai bērni tajā iesaistītos. Ja bērnam ir jāiegulda savas zināšanas, savs darbiņš dāvanā, tas nozīmē daudz vairāk, nekā ziedotais lats.» Adventes vainagu veidošana un dāvināšana notiek pirmo reizi, taču līdz šim skola jau rīkojusi Ziemassvētku tirdziņus, kur gūtie ienākumi ir ziedoti, kā arī Pļaujas svētkus, kur ģimenes sagādā baznīcas zupas virtuvei pārtiku – dārzeņus, augļus, sulas, ievārījumu. «Bērni ir lepni par paveikto. Viņi priecājas, ka izdevies gaišāku padarīt pasauli citiem,» ir pārliecināta skolas direktore.

«Mūsu skolā bērniem patīk viss radošais, un kad tad runāt par labdarību, ja ne pirms Ziemassvētkiem?» saka Rīgas Kristīgās vidusskolas Skolēnu domes vadītāja Līna Tjarve. «Varbūt mums vēl tagad liekas, ka Ziemassvētku gaidīšanas laiks nav sācies, tāpēc šis kopā būšanas laiks ir ļoti svarīgs – pirmklasnieki skraida apkārt lielajiem, visi jautri, viens no otra mācās, ir citādi, nekā tad, ja skolā notiek tikai mācības. Mēs esam pārliecināti, ka daudz vairāk par labdarību varam uzzināt, ja ieguldām savu darbu un mīlestību dāvanās.» Bērniem ir svarīgi arī redzēt, kā dzīvo cilvēki līdzās, tāpēc skolēnu domei jau padomā nākamie pasākumi – gan labdarības, gan izglītības jomā, par kuriem skaļi vēl nevar runāt, jo «direktore nav informēta».

Skolēnu darinātie Adventes vainagi jau vakarā nonāca Sv. Pāvila baznīcas draudzes namā pie bijušā mācītāja Andra Bergmaņa, kas neslēpa aizkustinājumu par bērnu labajām sirdīm un veikumu. «Novēlu jums visiem svētību ticībā, darbā, mīlestībā un arī tajos pārbaudījumos, ko jums nes dzīve,» bērniem teica mācītājs. Jau šosvētdien būs pirmā Adventes svētdiena. Advente (latīņu valodā – nākšana) ilgst četras nedēļas līdz 24. decembra vakaram. Šajā laikā ticīgie gatavojas Kristus dzimšanas svētkiem.

Svarīgākais