Ģimenes ārstiem var nākties meklēt atsevišķas darba telpas māsai

Latvijā ir ap 32% ģimenes ārstu prakšu, kurās māsa vai ārsta palīgs strādā vienā pieņemšanas telpā ar ģimenes ārstu, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijā (LĢĀA).

Šiem ģimenes ārstiem no 2014.gada var nākties meklēt atsevišķas telpas saviem palīgiem.

Kā ziņots, Veselības ministrija (VM) izstrādājusi jaunus ģimenes ārstu kvalitātes kritērijus. Viens no kritērijiem paredz, ka ģimenes ārsta prakses māsai vai ārsta palīgam būs jānodrošina atsevišķa darba telpa.

VM uzsver, ka atsevišķa telpa nodrošinās pacienta tiesības uz konfidencialitāti, kā arī sniegto pakalpojumu pieejamību un kvalitāti.

Savukārt LĢĀA satraukusies, vai visi ģimenes ārsti spēs segt izmaksas, kas nepieciešamas šo telpu nodrošināšanai, jo no valsts puses šī darbinieka darba vietas un darba rīku izmaksas netiek segtas.

LĢĀA ir lūgusi VM precizēt, ka māsas vai ārsta palīga darba vieta var būt vienā telpā ar citu māsu, ārsta palīgu, reģistratoru vai cietiem prakšu darbiniekiem. Tādējādi šiem aptuveni 32% ģimenes ārstu būtu jākooperējas ar citiem ģimenes ārstiem par kopīgām telpām māsām vai ārsta palīgiem.

VM viedokli par LĢĀA ierosinājumu sola sniegt tuvākajā laikā.

LETA jau ziņoja, ka LĢĀA apsver iespēju pieprasīt veselības ministres Ingrīdas Circenes (V) demisiju, tā izrādot neapmierinātību ne tikai pret jaunizstrādātajiem ģimenes ārstu kvalitātes kritērijiem, bet arī pievēršot sabiedrības, premjera un valsts uzmanību tam, ka ģimenes ārstu darbs netiek pienācīgi novērtēts.

Asociācijas prezidents Pauls Princis aģentūrai LETA stāstīja, ka jauno ģimenes ārstu kvalitātes kritēriju izpildi paredzēts sasaistīt ar ģimenes ārsta pamatmaksājumu jeb kapitācijas naudu, kas pēdējos trīs gados ir samazināta par 10%.

Princis uzskata, ka jaunie kritēriji pamatā nav slikti, tomēr, viņaprāt, nav taisnīgi likt klāt šo kvalitāti, neparedzot tam papildu finansējumu. Savukārt visnetaisnīgāk ir noteikt šos kritērijus kā obligātus visiem.

Tālāko rīcību, kā arī demisijas pieprasījumu LĢĀA plāno vērtēt asociācijas biedru pilnsapulcē 30.novembrī.

Svarīgākais