Ierosināts kriminālprocess pret "Tele2" maksātnespējas pieteicējiem

Par krāpšanas mēģinājumiem un dokumentu viltošanu Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē 22.novembrī tika ierosināts kriminālprocess pret mobilo sakaru operatora SIA "Tele2" maksātnespējas pieteicējas - SIA "Telekomunikāciju šķīrējtiesas" - amatpersonām.

Kā aģentūrai LETA norādīja "Tele2" pārstāvis maksātnespējas procesā zvērināts advokāts Agris Bitāns, kriminālprocess par krāpšanas mēģinājumiem un dokumentu viltošanu ir ierosināts pret SIA "Telekomunikāciju šķīrējtiesa" amatpersonām, tajā skaitā pret tās komercdirektoru Kasparu Laurovu, tomēr pārējās amatpersonas procesa gaitā netiek konkretizētas. Bitāns pastāstīja, ka pašlaik tiek ievākta procesam nepieciešamā informācija, kā arī jau ir nopratinātas vairākas personas.

Jautāts, vai viņam ir zināms, kuras personas uz doto brīdi jau ir nopratinātas, Bitāns norādīja, ka tas ir izmeklēšanas noslēpums, ko nevar atklāt.

Savukārt Laurovs sarunā ar aģentūru LETA norādīja, ka pagaidām neviens no "Telekomunikāciju šķīrējtiesas" pārstāvjiem kriminālprocesa gaitā nav nopratināts, bet to ir plānots veikt tuvākajās dienās. Viņš izteica minējumus, kuras personas varētu tikt nopratinātas, bet atteicās to paust publiski un komentēt policijas darbības.

Kā ziņots, vakardien, 27.novembrī, Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā tika skatīta "Tele2" maksātnespējas procesa lieta, un spriedums tajā būs zināms 11.decembrī.

Laurovs iepriekš aģentūrai LETA stāstīja, ka maksātnespējas pieteikums pret "Tele2" tika iesniegts saistībā ar 45 000 latu parāda neatmaksāšanu - "Telekomunikāciju šķīrējtiesa" uz sadarbības līguma pamata 2009.gadā veica "Tele2" klientu dokumentu apstrādi un visus darbus nodeva "Tele2". Kā norādīja Laurovs, "Tele2" šo gadu laikā nenorēķinājās par saņemtajiem pakalpojumiem.

Savukārt "Tele2" Juridisko un regulēšanas lietu daļas vadītājs Aigars Evertovskis šo "Telekomunikāciju šķīrējtiesas" rīcību nodēvēja par šokējošu un nepamatotu. "Mēs jau vairākkārt esam atbildējuši uz "Telekomunikāciju šķīrējtiesas" prasību veikt samaksu par tās nesniegtajiem pakalpojumiem. Vēršanās tiesā nav pamatota, tāpēc varam vien novēlēt "Telekomunikāciju šķīrējtiesai" veiksmi, jo tā viņiem būs nepieciešama," komentēja Evertovskis.

Laurovs paskaidroja, ka, pēc "Tele2" domām, pie viņiem nav nonākuši pieņemšanas-nodošanas akti, vismaz to oriģināli, līdz ar to saņemtais materiāls būtībā ir makulatūra. Tomēr viņš pauda sašutumu par šādu secinājumu, jo būtībā par nevajadzīgu tiek nosaukta visa informācija par klientiem.

Laurovs pauda pārliecību, ka, visticamāk, "Tele2" savus dokumentus "vienkārši kaut kur ir nozaudējuši". Viņš norādīja, ka policijā tiks uzrādīti aktu oriģināli ar atbilstošajiem parakstiem, apstiprinot, ka "Telekomunikāciju šķīrējtiesas" īpašumā tādi ir. Pēc Laurova domām, līdz ar dokumentu pārbaudi un ekspertīzes veikšanu "viss process beigsies".

Uzņēmuma komercdirektors uzsvēra, ka sadarbība ar "Tele2" pastāv jau no 2003.gada, tāpēc nekādas nepieciešamības dokumentu viltošanā vai saistību nepildīšanā "Telekomunikāciju šķīrējtiesai" nebija. Laurovs pauda pārliecību, ka patlaban notiek "advokātu spēles", lai ietekmētu tiesu paralēli notiekošajā maksātnespējas procesā, jo vakardien, 27.novembrī, "Tele2" tiesā iesniedza saņemtos aktus, bet policijā vēršas ar pieteikumu par to viltojumu.

LETA jau vēstīja, ka Laurovs novembra vidū preses uzmanību izpelnījās saistībā ar vēl kādu strīdu - viņam piederošais uzņēmums SIA "MM Trade" neesot pildījis uzņemtās saistības pret VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) par vēsturiskas piecstāvu ēkas nomu Vecrīgā, Audēju ielā 7. VNĪ pārstāvji ar tiesu izpildītāju bija ieradušies apsekot savu namu Audēju ielā. Šī strīda dēļ darbu bija spiesta pārtraukt kafejnīca-bārs "Omes briljants", kuru iekārtojuši telpu apakšnomnieki.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.