Iedzīvotājus aicina veikt bezmaksas HIV testus

© Scanpix

Katru gadu 1.decembrī tiek atzīmēta Pasaules AIDS diena - Latvijas iedzīvotāji jau no rītdienas ir aicināti iesaistīties šai dienai veltītos pasākumos, veicot bezmaksas HIV testus, piedaloties informatīvos pasākumos un akcijās, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

ANO lēš, ka ar HIV pasaulē varētu būt inficēti apmēram 34 miljoni cilvēku. Latvijā līdz 1.novembrim reģistrēti 270 HIV saslimšanas gadījumi, kas ir par 16% vairāk nekā reģistrēts šajā periodā pērn, un 98 AIDS gadījumi, kas ir par 3% vairāk nekā pagājušā gadā. Kopējais HIV inficēto skaits Latvijā ir 5457 cilvēki

AIDS dienas pasākumi rītdien tiks atklāti ar preses konferenci Latvijas Sarkanā Krusta sociālā centra "Gaiziņš" telpās. Savukārt no 29.novembra līdz 1.decembrim "Gaiziņš" aicinās veikt bezmaksas HIV testus.

Plašākas speciālistu diskusijas rīt, 28.novembrī, norisināsies konferencē "HIV/AIDS problēmas sabiedrībā un veselības aprūpē". Diskusijas notiks Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers".

Ceturtdien un piektdien bezmaksas HIV testus aicinās veikt biedrība "DIA+LOGS", bet sestdien, 1.decembrī, biedrībā norisināsies "Kakao vakars", un jau no plkst.12 visi interesenti varēs saņemt informāciju un konsultācijas par HIV/AIDS.

Bezmaksas HIV testus varēs veikt arī SPKC no 29.novembra līdz 1.decembrim.

Tāpat no 29.novembra tirdzniecības centrā "Origo" būs apskatāma fotogrāfiju izstāde "Cilvēki starp mums". Šajās fotogrāfijās cilvēki stāstīs par saviem sapņiem, iecerēm un vēlmēm - daži no viņiem ir inficējušies ar HIV.

Iespēja veikt bezmaksas HIV testus, uzzināt vairāk par šo slimību un atbalstīt tos cilvēkus, kurus tā skārusi, varēs arī Bauskā, Cēsīs, Daugavpilī, Iecavā, Jēkabpilī, Liepājā un Olainē. Vairāk par AIDS dienas pasākumiem šajās pilsētās var atrast SPKC mājaslapā "www.spkc.gov.lv".

Latvijā

Mākslīgā intelekta (MI) tehnoloģiju straujā attīstība sniedz arvien vairāk iespēju un ievērojami atvieglo ikdienas dzīvi – 68% aptaujāto jauniešu* atzīst, ka MI risinājumi ir ne tikai noderīgi, bet arī palīdz ietaupīt laiku. Interesanti, ka 13% aptaujāto ir atklājuši, ka viņi ikdienā komunicē ar MI ģenerētu draugu, liecina iniciatīvas “Solve for Tomorrow" ietvaros veiktā aptauja