Par nepiemērotiem apstākļiem ieslodzījuma vietā Latvijai uz mūžu notiesātajam jāmaksā 5000 eiro

© Scanpix

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) piespriedusi Latvijai maksāt uz mūžu notiesātajam Valērijam Savičam 5000 eiro (3514 latus) saistībā ar nepieņemamiem uzturēšanās apstākļiem ieslodzījuma vietā, liecina ECT mājaslapā publicētais tiesas spriedums.

ECT atzina, ka Latvija pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 3.pantu, kurš aizliedz spīdzināšanu, cietsirdīgu vai pazemojošu apiešanos vai sodu. Tiesas ieskatā Saviča izolācija un veiktās pārbaudes Daugavpils cietumā ir pretrunā ar šo konvencijas pantu.

Savičs kompensācijā vēlējās saņemt 200 000 eiro (140 560 latus).

Ministru kabineta pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību organizācijās Kristīne Līce aģentūrai LETA norādīja, ka lēmums, vai trīs mēnešu laikā pārsūdzēt šo spriedumu, būs jāpieņem Latvijas valdībai. "Vēl tikai analizējam spriedumu, tādēļ jebkādi secinājumi par pārsūdzību būtu krietni pārsteidzīgi."

LETA jau ziņoja, ka 1966.gadā dzimušais Savičs patlaban izcieš sodu Jelgavas cietumā. Par slepkavību, izvarošanu un laupīšanu notiesātais vīrietis sūdzējās Strasbūras tiesai par viņa uzturēšanās apstākļiem Daugavpils cietumā, kur viņš bijis ieslodzīts no 2004.gada decembra līdz 2009.gada augustam.

Savičs apgalvo, ka uz mūžu notiesātajiem šajā ieslodzījuma vietā bijuši necilvēcīgi un pazemojoši uzturēšanās apstākļi, proti, vīrietim bijis aizliegts sēdēt gultā dienas laikā, viņš bijis izolēts, viņa pārvietošanai cietumā izmantoti suņi, kā arī viņš regulāri pārmeklēts kails.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Savičam mūža ieslodzījums par sērijveida izvarošanām, laupīšanām un slepkavību piespriests 2003.gadā. Noziegumi tika izdarīti 2002.gadā no 28.jūnija līdz 24.septembrim Jelgavā, Bauskas rajonā, Rīgā un Jūrmalā. Lietā tika fiksētas 11 noziedzīgo darbību epizodes, no kurām piecās konstatēta dzimumtieksmes apmierināšana pretdabiski, bet divās epizodēs - nepilngadīgās izvarošana.

Latvijā

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.