Dāņu uzņēmējs un Latvijas biškopji atkārtoti mēģinās izlīgt

Šodien Vidzemes apgabaltiesā apelācijas kārtībā bija paredzēts skatīt dāņu uzņēmēja Džona Jakobsena lietu par nelikumīgu Latvijas lauku smidzināšanu un bišu noindēšanu. Lietas skatīšana atlikta, jo abas puses atkārtoti mēģinās rast izlīgumu, aģentūru LETA informēja tiesā.

Pirmais izlīguma mēģinājums bija šā gada pavasarī, kad lietas skatīšanu atlika Valmieras rajona tiesa. Tā kā abas puses izlīgumu nepanāca, tiesa lietu izskatīja un pāris mēnešus vēlāk lēma par labu Latvijas biškopjiem. Valmieras rajona tiesa biškopju prasību apmierināja daļēji, atzīstot "Jaunbāģus" par vainīgiem zaudējumu radīšanā un piespriežot kompensēt lielāko daļu aprēķināto zaudējumu.

Dāņu uzņēmējam piederošā SIA "Jaunbāģi" tiesas spriedumu pārsūdzēja Vidzemes apgabaltiesā. Lietas izskatīšana apgabaltiesā atlikta uz 2013.gada 5.februāri.

Jau ziņots, ka 14.augustā noslēdzās tiesas process starp Latvijas Biškopības biedrību un dāņu uzņēmēju Džonu Jakobsenu, kas neatzina savu vainu nelikumīgā insekticīdu lietošanā. Nelikumīgās rīcības rezultātā radīti zaudējumi Latvijas biškopjiem.

2011.gada vasarā Viļķenes pagastā "Jaunbāģi" ilgstoši apsmidzināja SIA "Dan Agro" rapša laukus ar neatļautu insekticīdu "Danadims", kā rezultātā tika nodarīts kaitējums apkārtējai videi un Latvijas biškopjiem. Par cietušām 397 bišu saimēm Latvijas Biškopības biedrības aprēķinātie zaudējumi biškopjiem veidoja 116 242 latus.

"Esam apmierināti ar tiesas lēmumu. Latvijas likumdošana ir jāievēro ne tikai Latvijas pilsoņiem, bet arī ārvalstniekiem, kuri šeit saimnieko. Pārkāpjot likumu, ir jāsaņem sods un vainīgajam jākompensē cietušās puses zaudējumi. Ceru, ka nākotnē tādi gadījumi vairs neatkārtosies. Latvijas Biškopības biedrība aicina lauksaimniekus un biškopjus uz sadarbību un lūdz smidzināt laukus, ievērojot likuma normas. Mums visiem kopā ir jārūpējas par tīru Latvijas vidi," iepriekš norādīja Latvijas Biškopības biedrības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

Latvijas Biškopības biedrība apvieno 2027 biedrus - lauksaimniekus, kas nodarbojas ar biškopības produkcijas ražošanu, kā arī pārstāv citas lauksaimniecības nozares.

Svarīgākais