No 2013. gada minimālais vecāku pabalsts būs 100 lati mēnesī

No 2013.gada 1.janvāra minimālais vecāku pabalsts paaugstināsies no 63 līdz 100 latiem mēnesī.

To paredz otrdien, 20.novembrī, valdībā apstiprinātās izmaiņas Ministru kabineta noteikumos Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība.

Izmaiņas paredz noteikt jaunu aprēķina formulu vecāku pabalsta minimālā apmēra noteikšanai vienā dienā. Turpmāk to aprēķinās, izmantojot šādu formulu:

Pvd = (100 Ls x 12) : 365

Pvd ir vecāku pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā. Saskaņā ar jauno aprēķina formulu minimālais vecāku pabalsta apmērs dienā būs 3,2876 Ls. Vecāku pabalsta saņēmējiem, kuriem vecāku pabalstu 2013.gadā un turpmākajos gados piešķirs minimālajā apmērā, pabalstu apmēri vidēji pieaugs par 24,4 Ls mēnesī.

Labklājības ministrija (LM) norāda, ka vecāku pabalstu pieprasīšanas kārtība netiek mainīta. Tāpat kā līdz šim, cilvēks, kurš kopj bērnu, iesniegumu pakalpojuma saņemšanai varēs iesniegt jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļā. Savukārt, VSAA līdz 2012.gada 31.decembrim piešķirtos vecāku pabalstus pārrēķinās un izmaksās starpību līdz 2013.gada 1.aprīlim bez jauna iesnieguma.

Tā kā minētais process ir ļoti darbietilpīgs, no nākamā gada janvāra līdz martam cilvēki minēto pabalstu saņems pašreizējā 63 latu apmērā, savukārt starpību starp pašreizējo un jauno apmēru cilvēkiem izmaksās līdz 2013.gada 1.aprīlim. Tas nozīmē, ja, piemēram, novembrī un decembrī māte saņem vecāku pabalstu 63 latu apmērā, tad arī 2013.gada pirmos mēnešus pabalstu viņai izmaksās 63 latu apmērā, bet starpību starp pašreizējo un jauno apmēru izmaksās līdz marta beigām.

Balstoties uz VSAA datiem par vecāku pabalstu saņēmēju skaitu sadalījumā pēc pabalsta apmēra, šādu vecāku pabalstu saņems 9,2% no visiem vecāku pabalsta saņēmējiem. Atbilstoši VSAA statistikas datiem 2012.gada augustā vecāku pabalstu kopumā saņēma 10, 7 tūkst. cilvēki.

Vecāku pabalsta apmērs 70% no cilvēka vidējās apdrošināšanas iemaksu algas un ne mazāk kā 63 Ls mēnesī.

Ar 1.janvāri no 50 līdz 100 latiem palielināsies arī piemaksas personām, kuras kopj dvīņus vai vairākus vienās dzemdībās dzimušus bērnus vecumā līdz pusotram gadam, paredz šodien valdībā atbalstītie grozījumi attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos.

Līdz ar šīm izmaiņām persona, kura kopj dvīņus vai vairākus vienās dzemdībās dzimušus bērnus vecumā līdz pusotram gadam, līdzšinējās 50 latu lielās piemaksas vietā saņems 100 latu lielu piemaksu par katru nākamo bērnu - papildus bērna kopšanas pabalsta pamatapmēram vai vecāku pabalsta apmēram.

Tā kā nākamgad bērna kopšanas pabalsts par bērnu vecumā no pusotra līdz diviem gadiem saglabāsies līdzšinējo 30 latu apmērā mēnesī, arī piemaksa personai, kura kopj dvīņus vai vairākus vienās dzemdībās dzimušus bērnus vecumā no pusotra gada līdz diviem gadiem saglabāsies līdzšinējo 30 latu apmērā.

Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) statistikas datiem 2012.gada augustā pabalstu saņēmēju skaits, kuri kopa bērnu vecumā līdz vienam gadam, bija 6160, bet piemaksu saņēmēju skaits - 178. Savukārtpabalstu saņēmēju skaits, kuri kopa bērnu vecumā no viena līdz pusotram gadam, bija 8803, bet piemaksu saņēmēju skaits - 97.

Iepriekšminēto paredz šodien valdībā atbalstītie grozījumi "Noteikumos par bērna kopšanas pabalsta un piemaksas pie bērna kopšanas pabalsta un vecāku pabalsta par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību".

Svarīgākais