Aicina nodot dažādu asins grupu asinis

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) aicina atsaukties 0 asins grupas, A rēzus negatīvās un B rēzus negatīvās asins grupas donorus,informē VADC Donoru nodaļas vadītāja Tamāra Kļaveniece.

Šodien līdz plkst.13 asins donorus gaidīs VADC izbraukumā Dobelē, Dobeles slimnīcā, Ādama ielā 2, un arī Latgales filiāles izbraukumā Demenes kultūras namā, Demenē, Briģenes ielā 2, līdz plkst.12.

Rīt VADC Latgales filiāle dosies uz Cesvaini, kur asins donorus gaidīs Cesvaines vidusskolā, Madonas ielā, no plkst.9 līdz 15. Trešdien donorus gaidīs arī VADC specializētajā autobusā pie tirdzniecības parka "Alfa", Rīgā, Brīvības gatvē 372, no plkst.11 līdz 15.

Rīt plānots arī Kuldīgas slimnīcas Asins sagatavošanas nodaļas izbraukums uz Talsu veselības centru, Talsos, Ruģēna ielā 4, no plkst.9 līdz 11.30.

Ceturtdien, 22.novembrī, VADC dosies izbraukumā uz Kandavu, kur asins ziedotājus gaidīs Kandavas sociālās palīdzības centrā, Jelgavas ielā 4a, no plkst.10 līdz 13. Savukārt VADC specializētais autobuss gaidīs asins donorus pie Ārlietu ministrijas, Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 3, no plkst.10 līdz 14.

Vesels cilvēks var ziedot asinis četras līdz piecas reizes gadā, ievērojot divu mēnešu intervālu starp asins nodošanas reizēm. Vienā asins nodošanas reizē donors ziedo 450 mililitrus asiņu. Tas nav kaitīgi vesela cilvēka veselībai. Asinis organismā nemitīgi atjaunojas, turklāt donori retāk slimo ar hroniskām slimībām.

Lai nodotu asinis, donoram jābūt veselam un vecumā no 18 līdz 65 gadiem, kas jāapliecina, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu. Donors nedrīkst svērt mazāk par 50 kilogramiem. Donoram pirms asins došanas jāatpūšas. Nodot asinis nav vēlams pēc nakts maiņas, saspringta darba vai liela emocionāla pārdzīvojuma. Pirms procedūras nedrīkst smēķēt un lietot alkoholu.

Pēc asins nodošanas donors saņem naudas kompensāciju trīs latu apmērā pusdienām, kā arī brīvdienas, saglabājot vidējo darba algu, asins došanas dienā un nākamajā dienā, iepriekš to saskaņojot ar darba devēju.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.