Protestēs pret valsts budžeta sadalījumu kompensējamiem medikamentiem

Biedrība "Apvienība HIV.LV" trešdien rīkos protesta akciju "Gribi dzīvot, maksā pats!" ar mērķi pievērst uzmanību pieņemtajam valsts budžeta sadalījumam, kas neparedz palielinājumu kompensējamo medikamentu apmaksai turpmākos trīs gadus, aģentūru LETA informēja biedrības valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Molokovskis.

Akcija plānota 21.novembrī no plkst.12 līdz 12.30 pie Veselības ministrijas Brīvības ielā 72.

Kompensējamo zāļu apmaksai plānotais finansējums 2013.gadam salīdzinājumā ar pieejamajiem finanšu līdzekļiem 2012.gadā nav palielināts, kā arī Saeimā pieņemtais likums "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2013.-2015.gadam" neparedz finansējuma palielinājumu kompensējamām zālēm 2014.gadā un 2015.gadā, norāda Molokovskis.

"Veselības ministrija atzīst, ka pacientu skaits turpmākos trīs gados palielināsies. Ko valsts ierēdņi domā darīt ar arvien pieaugošo pacientu skaitu, kam nepieciešamas kompensējamās zāles?" vaicā Molokovskis.

Biedrība "Apvienība HIV.LV" jau vairākkārt paudusi savu nostāju par nepieciešamību palielināt kompensācijas apmēru zāļu iegādei.

Jūlijā biedrība rīkoja protesta akciju ar mērķi panākt, ka C hepatīta ārstēšana kļūst pieejama visiem, kam tā nepieciešama, pieprasot nekavējoties piešķirt zāļu iegādes kompensācijas sistēmai papildus vismaz 20 miljonus latu, no kuriem daļa tiktu atvēlēta C hepatīta pacientiem.

Akcijas laikā VM parlamentārā sekretāre Liene Cipule sacīja, ka šogad šāda summa zāļu iegādes kompensācijas sistēmai netiks piešķirta, līdz ar to netiks palielināta arī valsts kompensācija C hepatīta ārstēšanai nepieciešamo zāļu iegādei. Viņa uzsvēra, ka tā vietā, lai valsts kompensētu C hepatīta zāļu iegādes izdevumus 100% apmērā, VM gribētu palielināt to pacientu skaitu, kuri saņem kompensāciju 75% apmērā.

Cīnoties par veselības aprūpes finansējumu, biedrība nodrukājusi arī "aizkapa naudu", kas tika dāvināta galvenokārt Saeimas deputātiem, finanšu, veselības ministram un šo ministriju ierēdņiem. Ar "aizkapa naudu" varot norēķināties par veselības aprūpes pakalpojumiem pēc nāves.

Svarīgākais