Grib rīkot Latvijas nepilsoņu kongresu

Nākamgad februāra beigās vai marta sākumā plānots rīkot pirmo Latvijas nepilsoņu kongresu, aģentūru LETA informēja pasākuma organizatori.

Kongresa organizācijai izveidotā iniciatīvas grupa savā ziņojumā uzsver, ka pēc Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) atteikuma izsludināt parakstu vākšanas otro posmu referenduma ierosināšanai par pilsonības piešķiršanu visiem Latvijas nepilsoņiem "Saeima un Latvijas valdība, kā arī citas Latvijas valsts varas iestādes nav pilnvarotas pārstāvēt Latvijas nepilsoņu - aptuveni 300 000 valsts iedzīvotāju - intereses".

"Mēs vēlamies pielikt punktu pašreizējai situācijai, kurā nepilsoņu intereses pārstāv politiķi, ko mēs neesam ievēlējuši," uzsver kongresa organizatori, piebilstot, ka "Latvijas nepilsoņiem ir palikusi viena vienīga izeja, lai cīnītos pret šo nehumāno attieksmi pret viņiem. Tā ir pašsaprotama - savas pārstāvniecības dibināšana".

Ziņojumā teikts, ka Latvijas nepilsoņu kongresā tiks izveidota pārstāvniecības institūcija, kas aizstāvēs šīs iedzīvotāju grupas intereses tiesiskajā, politiskajā un ekonomiskajā jomā.

Viens no tuvākajiem soļiem kongresa sagatavošanas darbā ir aicinājums piereģistrēties visiem, kas vēlas piedalīties kustībā par Latvijas nepilsoņu tiesību aizsardzību. Reģistrācijai tiek izmantots interneta portāls "kongress.lv". Savukārt vēlāk plānota nepilsoņu teritoriālo komiteju dibināšana visā Latvijā, kurās tiks izraudzīti pirmā kongresa delegāti.

Latvijas nepilsoņu pirmā kongresa organizācijas iniciatīvas grupā strādā uzņēmējs Valērijs Komarovs, ekonomists Einārs Graudiņš, juriste Elizabete Krivcova un žurnālists Jurijs Aleksejevs, informē pasākuma organizatori.

Kā ziņots, CVK 1.novembrī nolēma neizsludināt parakstu vākšanas otro posmu referenduma ierosināšanai par vēlētāju iesniegto likumprojektu "Grozījumi Pilsonības likumā" par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem, jo piedāvājums "nav pilnīgi izstrādāts".

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais