Mediķu organizācijas parakstīs aicinājumu Eiropas Parlamentam

Latvijas mediķi šodien plāno parakstīt aicinājumu Eiropas Savienības (ES) Padomei un Eiropas Parlamentam vērtēt, vai gaidāmā Latvijas prezidēšana ES ir savienojama ar "ilgstošiem ES iedzīvotāju pamattiesību pārkāpumiem veselības aprūpes jomā".

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) darba koordinatore Inga Rudzīte, aicinājumu parakstīs LVSADA kopā ar Latvijas Slimnīcu biedrību, Latvijas Ārstu biedrību, Latvijas Māsu asociāciju, Latvijas Ārstniecības un aprūpes darbinieku arodsavienību, Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizāciju "Sustento" un Latvijas Vecmāšu asociāciju

LVSADA ieskatā nav pieļaujama situācija, kurā topošā prezidentvalsts gadiem ilgi nespēj rast politisko gribu sakārtot veselības aprūpes finansējumu atbilstoši labai starptautiskai praksei, lai nodrošinātu iedzīvotājiem vienlīdzīgi pieejamu un augsti kvalitatīvu veselības aprūpi. "Pēc Eiropas veselības aprūpes patērētāju indeksa (EHCI) jaunākajiem datiem veselības aprūpes kvalitāte Latvijā ir vienā no pēdējām vietām Eiropā, un šāda situācija atkārtojas gadu no gada. Tajā pašā laikā Pasaules Veselības organizācijas dati rāda, ka vieta indeksā ir tieši atkarīga no valsts finansējuma veselības aprūpei," uzsver Rudzīte.

LVSADA norāda, ka vidēji ES valsts veselības aprūpei gadā tērē 7,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), jaunajās dalībvalstīs - 5,2% no IKP, savukārt Latvijā šis rādītājs 2012.gadā esot tikai 3,5%. "Vēl vairāk - neraugoties uz to, ka divas pēdējās [Ministru prezidenta] Valda Dombrovska (V) valdības ir rakstiski solījušas finansējumu veselības aprūpei palielināt tā, lai 2014.gadā sasniegtu 4,5% no IKP, 2013.gadā budžetā veselības aprūpei ir paredzēti vairs tikai 3,15%. Tas nozīmē, ka iedzīvotājiem nav cerību uz pieejamāku veselības aprūpi ar mazākiem līdzmaksājumiem un īsākām rindām. Tas nozīmē, ka mediķiem nav cerību uz algu paaugstinājumu," atzīst mediķi.

Aicinājuma kopīga parakstīšana notiks plkst.10.30 Rīgā, Bruņinieku ielā 29/31, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības valdes sēžu zālē.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.