Katrs ceturtais autovadītājs regulāri pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu

© f64

Katrs ceturtais autovadītājs regulāri pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu, liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) kampaņas "Ātrums. Nāvīgi viltīgs. Esi gudrāks!" laikā veiktā autovadītāju aptauja.

Aptauja liecina, ka autovadītāji pārsniedz braukšanas ātrumu, jo ir kaislīgi ātras braukšanas cienītāji. Savukārt trešdaļa šoferu parasti cenšas ātruma ierobežojumus ievērot, bet atlikušie aptuveni 40% autobraucēju ievēro atļauto ātrumu, jo baidās no soda, vai arī pārkāpumus izdara tikai galīgi "ekstremālās" situācijās, kad tas patiesi nepieciešams.

Kā iemesli ātrai braukšanai visbiežāk tiek minēta steiga, neuzmanība un citu satiksmes dalībnieku pārāk lēnā braukšana. Vēl pie iemesliem regulārai ātruma pārsniegšanai tiek nosaukts arī sacensību gars, kā arī stresa un dusmu izgāšana.

Aptaujas dati rāda, ka vīriešu un sieviešu rīcība pie auto stūres ir samērā atšķirīga. Vīrieši autovadītāji brauc ātrāk un regulāri pārsniedz ātrumu. Katrs piektais stiprā dzimuma pārstāvis pārsniedz ātrumu vismaz par 20 kilometriem stundā (km/h), vīriešus daudz vairāk sadusmo citu satiksmes dalībnieku "tūļāšanās" un nereti viņi ceļu jauc ar sacīkšu trasi vai dusmu un negatīvo emociju izlādes vietu.

Tāpat vīrieši vēlētos samazināt valstī noteiktos sodus par ātruma pārsniegšanu, bet sievietes esošos sodus ne tikai atbalsta, bet pat iesaka tos pastiprināt līdz vadītāja tiesību atņemšanai, cietumsodam vai automobiļu konfiskācijai.

Savukārt sievietes autovadītājs ceļu satiksmē ir disciplinētākas un krietni retāk pārkāpj atļauto braukšanas ātrumu, norāda CSDD sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Bērziņa. Aptaujas laikā secināts, ka sievietes uzskata, ka ātrumu virs 20 km/h drīkst pārsniegt tikai galējās situācijās. Sievietes aptaujā atzinušas, ka viņas ātrumu visbiežāk pārsniedz neapzināti, jo neseko līdzi spidometra rādītājam vai ceļa zīmēm.

Latvijā

Rēzeknē notiekošajā Latgales rajona tiesas prāvā, kurā par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu apsūdzēta biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” aktīviste Ieva Raubiško, prokurore apsūdzētajai lūgusi piespriest viena gada un sešu mēnešu cietumsodu.

Svarīgākais