Tiesai nodoto "Latvenergo" amatpersonu krimināllietas daļu atdod prokuratūrai

No tā dēvētās "Latvenergo" amatpersonu lietas izdalīto kriminālprocesu, kas šonedēļ nonāca Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, tiesnese Dina Bondare otrdien nosūtījusi atpakaļ prokuratūrai trūkumu novēršanai.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja prokurors Māris Leja, šādu lēmumu tiesnese pieņēmusi, jo daži lietas materiālos esošie nopratināšanas protokoli un dokumenti, kas ir krievu valodā, nav iztulkoti valsts valodā. Tomēr no lietas materiāliem kopumā skaidri redzams, ka apsūdzētie ar šiem dokumentiem ir iepazinušies un sapratuši tos, uzsvēra Leja.

Prokurora skatījumā, tiesa minētos apstākļus ir vērtējusi ļoti formāli, jo praksē bieži notiekot tā, ka atsevišķu lietas materiālos esošu dokumentu tulkojumi tiesai tiek iesniegti vēlāk. Leja norādīja, ka tiesneses pieņemto lēmumu par kriminālprocesa atgriešanu prokuratūrai viņš teorētiski varētu pārsūdzēt, taču visdrīzāk to nedarīs tikai tāpēc, ka ātrāk būs pievienot tiesas prasītos tulkojumus.

Prokurors apliecināja, ka tiesas norādītos trūkumus noteikti izdosies novērst līdz novembra beigām, un tad no "Latvenergo" amatpersonu lietas izdalītais kriminālprocess vēlreiz tiks sūtīts uz tiesu.

Kā ziņots, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors tiesai 9.novembrī nosūtīja daļu tā dēvētās "Latvenergo" amatpersonu krimināllietas, kurā apsūdzības celtas trīs valsts amatpersonām.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, šīs trīs amatpersonas ir bijušā "Latvenergo" prezidenta Kārļa Miķelsona toreizējais vietnieks Aigars Meļko, kā arī kādreizējais AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Ivars Liuziniks un viņa toreizējais vietnieks Andrejs Stalažs.

Viena persona saukta pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma (KL) 219.panta otrās daļas par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā. Savukārt vēl divas amatpersonas apsūdzētas gan pēc minētā panta, gan pēc KL 326.panta pirmās daļas par neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos.

Apsūdzētie savu vainu neatzīst.

Kā ziņots, korupcijas apkarotāji 2010.gada jūnijā aizturēja piecas valstij piederošā "Latvenergo" vadošas amatpersonas aizdomās par kukuļņemšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un naudas atmazgāšanu.

Toreizējais "Latvenergo" vadītājs Miķelsons ir viena no augstākajām amatpersonām, kādas Latvijā jebkad aizturētas aizdomās par korupciju.

Pamatlieta 2012.gada rudenī tika nodota prokuratūrai, taču medijos jau 2012.gada pavasarī noplūda tās laikā noklausīto telefonsarunu ieraksti. Aizdomās par šo noplūdi tiek turēts nu jau bijušais KNAB izmeklētājs Ruslans Balakleiskis.

KNAB lūdzis saukt pie kriminālatbildības kopumā 17 personas saistībā ar amatpersonu kukuļošanu "Latvenergo" realizētajos Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) un Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukcijas projektos.

Latvijā

23. septembrī Cēsu novadā, Līgatnē, kādā dzīvoklī tika atrasts 1973. gadā dzimuša vīrieša līķis ar vardarbīgas nāves pazīmēm. Valsts policijas amatpersonas, reaģējot uz izsaukumu, notikuma vietā konstatēja, ka vīrietim nodarīti smagi miesas bojājumi, tostarp brūces galvas apvidū, kas, iespējams, izraisīja viņa nāvi. Par notikušo nekavējoties sākts kriminālprocess.