Nākamgad samazinās maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu ierobežojumus

Nākamgad samazinās maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu ierobežojumus, to paredz Saeimas šodien otrajā un galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi likumā "Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2014.gadam" un Valsts sociālo pabalstu likumā.

Saskaņā ar Labklājības ministrijas (LM) sniegto informāciju no 2013.gada 1.janvāra vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstu maksimālais apmērs dienā būs 23,02 lati un 50% no summas, kas pārsniegs 23,02 latus. Tas nozīmē, ka par 20% palielināsies to cilvēku skaits, kuri šos pabalstus varēs saņemt lielākā apmērā.

Patlaban spēkā ir ierobežojumi, kas nosaka, ka šo pabalstu maksimālais apmērs dienā ir 11,51 lats un 50% no summas virs 11,51 lata.

Turpmāk minēto pabalstu griesti saglabāsies 8% vecāku pabalsta saņēmēju, 10% maternitātes pabalsta saņēmēju un 17% paternitātes pabalsta saņēmēju, kuri saņem vairāk par 700 latiem mēnesī. Pašlaik attiecībā uz minētajiem pabalstiem spēkā ir ierobežojumi. Tie nosaka, ka to maksimālais apmērs dienā ir 11,51 lats un 50% no summas virs 11,51 lata.

Savukārt ģimenes valsts pabalsta apmēru, kas pašlaik ir astoņi lati mēnesī par katru bērnu, nemainīgu saglabās līdz 2014.gada 31.decembrim. Savukārt no 2015.gada 1.janvāra plānots atjaunot ģimenes valsts pabalsta apmēra diferenciāciju atkarībā no bērnu skaita ģimenē, proti, pabalsta lielumu par pirmo bērnu ģimenē noteiktu Ministru kabinets, par otro bērnu ģimenē ģimenes valsts pabalsts būtu divas reizes, bet par trešo bērnu un nākamajiem bērniem - trīs reizes lielāks nekā par pirmo bērnu ģimenē.

Svarīgākais