Notiks Starptautisko aizdevēju pēcprogrammas uzraudzības misija

No 14. līdz 27. novembrim notiks otrā Starptautisko aizdevēju pēcprogrammas uzraudzības misija, kuras ietvaros tiks izvērtēta Latvijas starptautisko saistību izpilde un ekonomikas atveseļošanās progress. Pēcuzraudzības misijā piedalīsies Eiropas Komisijas, Starptautiskā Valūtas fonda un Pasaules Bankas eksperti.

pēcuzraudzības misija daudz neatšķirsies no tā, kā tās norisinājās jau iepriekš, aizdevuma programmas laikā. Galvenās lietas, par kurām interesēsies mūsu partneri, būs strukturālo kritēriju izpilde, kas tika fiksēti Saprašanās memorandā, kā arī nākamā gada valsts budžets un makroekonomiskie rādītāji.

Starptautiskā aizdevuma programma ilga trīs gadus un kopumā Latvijai no tās bija pieejami 7,5 miljardi eiro. 2011. gada 22. decembrī Starptautiskā Valūtas fonda valde izskatīja pēdējo SVF misijas pārskata ziņojumu par Latvijas paveikto un atbalstīja Starptautiskā aizdevuma programmas noslēgšanu. Latvija no kopējā piešķirtā finansējuma apjoma izmantoja tikai nedaudz vairāk kā pusi – 4,5 miljardus eiro.

Starptautiskā finanšu palīdzība tika piešķirta ar nosacījumu, ka Latvija šajā laikā veiks virkni pasākumu monetārās, fiskālās un finanšu politikas jomās, kā arī strukturālās reformas ekonomikas konkurētspējas veicināšanai.

„Svarīgi uzsvērt, ka visas programmas darbības laikā Latvijā ir uzlabojusies ekonomiskā situācija. Ņemot vērā nozīmīgās pārmaiņas Latvijas tautsaimniecībā un pakāpenisko globālās ekonomikas atlabšanu no straujās lejupslīdes, Latvijas ekonomikā, sākot jau no 2010. gada vidus, ir atsākusies izaugsme. Iekšzemes kopprodukta struktūra ir kļuvusi sabalansētāka un ilgtspējīgāka – pieaudzis rūpniecības nozaru īpatsvars nozaru struktūrā, bet samazinājies importa pārsvars pār eksportu izlietojuma sadalījumā,” norāda finanšu ministrs Andris Vilks.

Starptautiskā aizdevuma programmas atmaksa sākta šogad, savukārt pēdējais maksājums Latvijai jāveic 2025.gadā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.