Nav panākta vienošanos par probācijas darbinieku algām

Izlīgšanas komisijai, kas tika izveidota nolūkā izšķirt darba strīdu starp probācijas darbiniekiem un Valsts probācijas dienestu (VPD), šodien vēl nav izdevies panākt abas puses apmierinošu risinājumu atalgojuma jautājumā.

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Probācijas darbinieku arodbiedrības (LPDA) valdes priekšsēdētāja Anita Romānova, šodien notikušajā pirmajā izlīgšanas komisijas sēdē tika apspriesti vairāki būtiski, ar probācijas darbu saistīti jautājumi, taču "process turpinās un nekāds saskaņojums vēl netika panākts".

Romānova atzina, ka abas puses bijušas vienisprātis - pagaidām, kad Saeima vēl nav apstiprinājusi nākamā gada valsts budžeta projektu, jebkādus ar atalgojumu saistītus lēmumus pieņemt būtu pāragri, jo nav zināms, ar kādām naudas summām jārēķinās.

Līdz ar to puses vienojušās sarunas turpināt novembra beigās. Pagaidām plānots, ka izlīgšanas komisijas otrā sēde varētu notikt 26.novembrī, tomēr šis datums vēl var mainīties. Tādējādi galīgais lēmums varētu tikt pieņemts novembra beigās, prognozēja Romānova.

Lai gan LPDA priekšsēdētāja šodien pati nepiedalījās sarunās ar VPD vadību, no kolēģu atstāstītā viņai radies priekšstats, ka dialogs drīzāk virzās pozitīvā gultnē. "Sarunas nav bezcerīgas. Ir sajūta, ka mēs nenonāksim strupceļā, bet pie konstruktīva risinājuma," rezumēja Romānova, atzīmējot, ka vienlaikus aizvien netiek izslēgta streikošanas iespēja, ja risinājumu panākt neizdosies.

Kā ziņots, LPDA joprojām neatkāpjas no savām prasībām, kas formulētas domstarpību protokolā - 400 latu mēneša pamatalga "uz rokas" un vismaz 10% piemaksa par darba bīstamību jau no nākamā gada 1.janvāra.

Tomēr Romānova neizslēdz, ka pārrunu procesā ar dienesta vadību probācijas darbinieki var kļūt arī nedaudz piekāpīgāki savās prasībās, piemēram, apmainot daļu prasītā pamatalgas pieauguma pret kādiem sociālajiem labumiem.

Kā ziņots, turpinot cīņu par atalgojuma un piemaksas palielināšanu no nākamā gada 1.janvāra, LPDA šā gada 1.novembrī VPD vadītājam nosūtīja domstarpību protokolu. "Līdz ar to šobrīd mēs jau esam sākuši pirmsstreika procedūru, kā to nosaka likums," aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Romānova.

Domstarpību protokolā LPDA esot precīzi definējusi savas prasības, par kurām jau iepriekš tika ziņots, proti, no 2013.gada 1.janvāra nodrošināt darbinieku mēneša pamatalgu vismaz 400 latu apmērā pēc nodokļu nomaksas, kā arī piemaksu par darba bīstamību, kas būtu ne mazāka kā 10% no pamatalgas.

Drīz pēc tam tika izveidota izlīgšanas komisija, kas risinās radušos strīda situāciju. LPDA no savas puses komisijai deleģēja četrus pārstāvjus, bet VPD - piecus.

Romānova aģentūrai LETA apstiprināja - ja izlīgšanas komisijai neizdosies panākt abas puses apmierinošu strīda risinājumu, tad probācijas darbinieki ir gatavi streikot.

Latvijā

Efektīvai valsts austrumu robežas aizsardzībai par pilna laika vienībām būtu jāpārveido vismaz divi pierobežas Zemessardzes bataljoni, sociālajā tīklā "Facebook" norādījis Ziemeļvalstu noturības organizācijas (CIREN) līdzdibinātājs, bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Svarīgākais