Mediķu algas palielinās pēc 2 gadiem un lēnām

No 2014.gada Veselības ministrija (VM) varētu pakāpeniski palielināt darba samaksu ārstniecības personām, to paredz patlaban vēl saskaņošanas stadijā esošā veselības aprūpes finansēšanas modeļa koncepcija.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja VM preses sekretārs Oskars Šneiders, Ministru kabineta komitejā koncepcija varētu nonākt jau tuvākās nedēļas laikā.

Koncepcija paredz līdz 2020.gadam palielināt kopējo nozarei piešķirto līdzekļu apjomu līdz 4,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Tādi nozares finansējuma pieaugums katru gadu būtu 0,2% no IKP - daļu no tā ik gadu līdz 2020.gadam VM varētu novirzīt mediķu algu palielināšanai.

2014.gadā darba samaksu ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem plānots palielināt no 524 līdz 648 latiem par slodzi. Ārstniecības un pacientu aprūpes personām un funkcionālo speciālistu asistentiem darba samaksu plānots palielināt no 314 līdz 390 latiem, savukārt ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām no 210 līdz 258 latiem.

Darba samaksu plānots palielināt katru gadu līdz 2020.gadā ārstu un funkcionālo speciālistu darba samaksa sasniegtu 1391 latu, ārstniecības un pacientu aprūpes personām un funkcionālo speciālistu asistentiem - 836 latus, savukārt ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām - 554 latus.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja VM valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško, ministrija iecerējusi piedāvāt divus veselības aprūpes finansēšanas modeļus.

Viens no modeļiem paredz finansēt veselības aprūpi iedzīvotājiem, ņemot vērā jau pilnībā spēkā esošo uz rezidenci balstīto principu, bet papildināt to ar konkrētu pazīmi, kas ļautu noteikt, vai cilvēks tiešām atrodas un darbojas Latvijā.

Mūrmane-Umbraško skaidroja, ka šādā gadījumā tiktu novērots, vai cilvēks maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), vai veic sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Ministrijas redzējumā, pieņemams būtu arī viens no sākotnēji piedāvātajiem modeļiem ieviest atsevišķu "veselības nodokli" 5% apmērā, nodalot to no spēkā esošās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes.

Svarīgākais