Aicina pievērst uzmanību aptieku darbiniekiem

Aptiekā sniegt konsultācijas par jautājumiem, kas saistīti ar zālēm vai veselību, drīkst tikai un vienīgi veselības aprūpes speciālisti, kas ieguvuši atbilstošu izglītību, - farmaceiti vai farmaceita asistenti, tāpēc, vēršoties pēc padoma un iegādājoties medikamentus, būtu jāpievērš uzmanība tam, kādi speciālisti apkalpo klientus, uzsver Latvijas Farmaceitu biedrība (LFB).

LFB oktobrī organizētās sociālās kampaņas "Zāles var kļūt bīstamas. Aprunājies ar farmaceitu" gaitā novērojusi, ka aptieku apmeklētājiem ne vienmēr ir skaidrs, kas tie ir par speciālistiem, kuri strādā aptiekā.

Farmaceitu un farmaceita asistentu aptiekā var pazīt pēc baltā virsvalka, pie kura piesprausta LFB izsniegta apliecība-piespraude ar speciālista vārdu, uzvārdu un profesionālās kvalifikācijas statusu - "farmaceits" vai "farmaceita asistents", reģistrācijas numuru Farmaceitu un farmaceita asistentu reģistrā, kā arī burtu "A", kas simbolizē aptieku.

Sertificētam farmaceitam ir tiesības nenēsāt iepriekš minēto piespraudi, bet sertificēta farmaceita apliecību-piespraudi, uz kuras ir viņa foto, vārds, uzvārds un sertifikāta numurs.

Baltā virsvalkā bez LFB izsniegtas apliecības-piespraudes aptiekā strādā farmācijas studenti, kas šeit veic obligāto mācību praksi. Viņi ir tiesīgi konsultēt klientus par zāļu lietošanu, kā arī izsniegt zāles tikai farmaceita uzraudzībā.

Aptiekās nereti sastopami darbinieki dzeltenos, zaļos vai citas krāsas virsvalkos, kam nav piespraustas LFB apliecības-piespraudes. Tiem pie darba tērpa var būt nozīmītes ar vārdu, taču nav norādīts profesionālās kvalifikācijas statuss. Šiem aptieku darbiniekiem, kuri varētu būt farmaceita palīgi, klientu konsultanti, nav farmaceitiskās izglītības, tāpēc tie nedrīkst sniegt klientiem nekādas konsultācijas par zālēm - kā recepšu, tā bezrecepšu - vai veselības problēmām, kā arī nedrīkst izsniegt zāles. Viņi drīkst konsultēt klientu par kosmētiku, higiēnas precēm, uztura bagātinātājiem, palīdzēt atrast kādas preces pašapkalpošanās plauktos.

LFB aicina ikvienu iedzīvotāju pārliecināties, vai aptiekā vienmēr apkalpo kvalificēts speciālists, un nekautrēties noskaidrot darbinieka profesionālo kvalifikāciju, ja pie darba tērpa nav piespraudes, kas to apliecinātu. Zāles var kļūt bīstamas, tāpēc svarīgi, lai konsultācijas par tām sniegtu apmācīti profesionāļi, uzsver biedrība.

Latvijas Farmaceitu biedrība uzsver, ka farmaceits un farmaceita asistents ir reglamentētas profesijas - ir skaidri definētas šo speciālistu kompetences, prasmes, to veikšanai nepieciešamo zināšanu apjoms, līdzīgi kā juristiem, ārstiem, arhitektiem, turklāt ne tikai Latvijā, bet arī Eiropas un pasaules mērogā.

Farmaceits ir vecākais veselības aprūpes speciālists ar augstāko farmaceitisko izglītību, kas to ieguvis piecus gadus ilgās mācībās augstskolā, un tikai farmaceits var būt aptiekas vadītājs. Lai ieņemtu šo amatu, viņam ir jāsertificējas - šis process ietver zināšanu pārbaudi, kas jāveic atkārtoti ik pēc trim gadiem. Lai to veiktu, sertificētam speciālistam ir regulāri jāapmeklē izglītojoši pasākumi, tādējādi pilnveidojot savas profesionālās prasmes. Aptiekas vadītājs ir atbildīgs par visiem procesiem, kas notiek aptiekā.

Farmaceits var strādāt arī ar aptiekas apmeklētājiem - viņš drīkst patstāvīgi pieņemt lēmumu par konkrētajam aptiekas klientam nepieciešamām bezrecepšu zālēm un sniegt konsultāciju par to lietošanu, tostarp arī konsultēt par pareizu zāļu lietošanu hronisku saslimšanu gadījumā. Farmaceits savas kompetences ietvaros drīkst un var konsultēt aptiekas apmeklētājus par atsevišķām veselības problēmām, slimību profilaksi. Farmaceitam ir pienākums izsniegt recepšu medikamentus pret ārsta izrakstītu recepti, tostarp arī valsts kompensētos.

Farmaceita asistents ir 1.līmeņa profesionālo augstāko izglītību ieguvis veselības aprūpes speciālists, kurš beidzis divu gadu mācības koledžā un kurš aptiekā strādā farmaceita uzraudzībā. Šis speciālists veic zāļu, veselības aprūpei vai ķermeņa kopšanai lietojamo preču izsniegšanu, gatavo zāles pēc individuālām ārsta receptēm un ārstniecības iestāžu rakstveida pieprasījumiem. Farmaceita asistents drīkst konsultēt aptiekas klientus par pareizu zāļu lietošanu vai slimību profilaksi, kā arī izsniegt recepšu zāles pret ārsta izrakstītu recepti.

Gan farmaceits, gan farmaceita asistents var sniegt arī konsultācijas par veselīga dzīvesveida uzturēšanu un, ja ir attiecīgi apmācīts, var piedāvāt izmērīt asinsspiedienu vai noteikt cukura līmeni asinīs.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.